Hlavní obsah

Nová lvíčata vyzvou na úvod kvalifikace na ME trpaslíka z Andorry

MLADÁ BOLESLAV

Na prahu nové éry stojí česká fotbalová reprezentace do 21 let, kterou ve středu v jejím prvním utkání kvalifikace o postup na ME v roce 2013 "pokřtí" trpaslík z Andorry. Duel v Mladé Boleslavi má být pro české mladíky prvním krokem k tomu, aby si vybojovali účast na závěrečném turnaji v Izraeli a napodobili tak své předchůdce, kteří se dostali na ME v Dánsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výhra s Andorrou je pro nás povinností, říká kouč Jakub Dovalil.

Článek

Odtud přivezli bronzové medaile, byť se nakonec neprobojovali na olympiádu do Londýna a herně také nijak neoslnili. Teď stojí nové výzvy před rodící se jednadvacítkou. "Je jasné, že výhra s Andorrou je pro nás povinností," řekl kouč Jakub Dovalil, který u týmu "lvíčat" začíná druhý cyklus a ve třetí kvalifikační skupině jeho mužstvo kromě Andorry narazí ještě na Wales, Černou Horu a Arménii.

Cíl jít co nejdál

"Náš cíl je jasný, zase chceme jít co nejdále. Tedy na mistrovství, nebo aspoň do baráže," prohlásil Dovalil.

Dovalil je rád, že Češi začínají skupinu právě domácím duelem s Andorrou, papírově nejslabším týmem, který zatím ani v jednom ze svých 14 kvalifikačních duelů nepoznal radost z vítězství. A nyní načal skupinu dvěma prohrami s Walesem (0:1) a Černou Horou (0:5).

"Jsme pohromadě velmi krátce, zatím se spíš všichni oťukáváme a do prvního utkání půjdeme po dvou společných trénincích, na kterých se toho moc udělat nedá. Ale kluci už mají něco za sebou, s Andorrou si musí poradit. Respekt k soupeři být musí, ale rychlý gól by nám pomohl," uvedl Dovalil.

Napodobí šňůru neporazitelnosti?

Minulá jednadvacítka se mohla pochlubit tím, že na šampionát do Dánska postoupila z kvalifikace bez prohry, její neporazitelnost se v jednu chvíli natáhla až na 16 zápasů. Teď se o něco podobného pokusí výběr, který se bude opírat například o ofenzivní talenty Václava Kadlece ze Sparty s Matějem Vydrou z italského Udine, záložníka Anderlechtu Brusel Lukáše Marečka či zadáka nizozemského Nijmegenu Pavla Čmovše. Na této ose by prý jednadvacítka mohla stát.

Kadlec s Marečkem a brankářem Markem Štěchem byli i na mistrovství v Dánsku, do jednadvacítky už dříve nahlédl i Čmovš a jeho předpokládaný parťák ve středu obrany Lukáš Hejda. "Tahouny bychom tady měli mít, ale brzy může vyskočit někdo jiný. Mužstvo si každopádně musí sednout a postupně krystalizovat do nějaké osvědčené podoby. Jako jsme to měli v minulé kvalifikaci," řekl Dovalil.

Jednadvacítka po zápase s Andorrou nastoupí 6. září v Uherském Hradišti proti Arménii, v říjnu míří do Walesu a kalendářní rok uzavře listopadovým duelem v Arménii.

Zápas mezi Českem a Andorrou začíná ve středu v 17:45, hlavním rozhodčím je lotyšský arbitr Vadims Direktorenko. Přímý přenos vysílá ČT4.

Předpokládaná sestava Česka:
Štěch - Nitrianský, Čmovš, Hejda, Novák - Kopic, Mareček, Hušbauer, Navrátil - Kadlec, Vydra.

Reklama

Související témata: