Hlavní obsah

Penalta? Kdybych ji nedal, asi mě všichni sežerou, oddechl si Bucha

Atény/Praha

V klíčové kvalifikační partii se stal opěvovanou postavou. Pavel Bucha proměněnou penaltou obstaral mužstvu na půdě Řecka důležité vedení, které českým fotbalovým reprezentantům do 21 let dodalo potřebný klid. Z Atén nakonec odvezli výhru 2:0, díky níž posílili naděje na evropský šampionát.

Kdybych jí nedal, tak mě všichni sežerou. Ale bylo to se štěstím, přiznal autor opakované penalty Pavel BuchaVideo: FAČR

 
Článek

„Pro všechny velká úleva," spadl kámen ze srdce plzeňskému záložníkovi. Ve druhé půli měl dvě slibné možnosti, jeho chvíle ovšem přišla až v 68. minutě, kdy střídajícího Granečného fauloval v šestnáctce Apostolakis a kopala se penalta. Šašinkovu ránu k levé tyči sice vyrazil Siampanis, sudí si však všiml, že řecký gólman předčasně opustil brankovou čáru a pokutový kop se opakoval. Druhou exekuci provedl právě Bucha a s porcí štěstí rozjásal českou lavičku.

„Kdybych penaltu nedal, tak mě tady asi všichni sežerou. Pocity těsně před ní nebyly příjemný, cítil jsem velkou zodpovědnost. Naštěstí to skončilo v bráně," líčil Bucha. Přitom měl už dopředu jasno, kam balon nasměruje. „Nevím, jestli jsem sáhl po jistotě, ale řekl jsem si, že penaltu kopnu doprostřed, i kdyby se stalo cokoliv. Gólman míč rukama netrefil, šel mu kolem hlavy a prostě jsem ho propálil," vykládal.

Zlomový moment duelu však nastal už ve 42. minutě. Lymperakis nejprve skluzem ostře poslal k zemi Holíka, kterého vzápětí ještě nohou zbytečně zasáhl a hlavní arbitr ho poslal s červenou kartou do sprch. „Jejich hloupá červená karta nám pomohla. Byla to voda na náš mlýn. Řekli jsme si, že toho musíme využít," přiznal Bucha. Až do vyloučení působil jeho tým docela nervózně a když už si příležitost vytvořil, v koncovce selhal.

Foto: Sport.cz

Český brankář Martin Jedlička v Aténách příliš práce neměl.

„První poločas byl hodně vyrovnanej, těžko jsme se do nich dostávali, dolehla na nás tíha zápasu a nevěděli jsme si moc rady," utrousil. Početní výhoda však Čechům nahrála. Po změně stran trpělivě dobývali obranný val oslabeného soka. Hru rozhýbali Granečný s Ostrákem a Řekové se dostali pod tlak. „Hrálo se nám o něco líp, měli jsme trochu víc času na balonu, otevíraly se nám nějaké prostory, mohli jsme sypat míče do vápna a čekat na jejich chybu," řekl Bucha.

Řekové směrem dopředu příliš nehrozili, přímou střelu na bránu ani nevyslali a když v nastavení po Vaníčkově pěkném pasu rozvlnil síť boleslavský Drchal, nebylo o vítězi pochyb. Češi mají po závěrečném dílu kvalifikace jistotu nejhůř druhé příčky ve skupině, které za určitých okolností může znamenat letenky na šampionát do Maďarska a Slovinska, kam proniknou vítězové devíti skupin a pět nejlepších týmů z druhých míst.

Foto: FAČR

Záložníci Pavel Bucha (vlevo) a Dominik Janošek slaví vítězství v Řecku.

Skupinu nyní vedou o tři body před Skotskem, které má ale s českým celkem lepší bilanci vzájemných zápasů. Třetí je o další bod zpět Chorvatsko. Skotové nastoupí v úterý 17. listopadu právě v Řecku, kterému teď Lvíčata budou mačkat palce. Pokud totiž ostrovní soupeř na jejich půdě nevyhraje, oslaví Krejčího svěřenci jistý postup z prvního místa. „Děj se teď vůle boží. Udělali jsme pro to maximum, snad nám ještě jednou bude přát štěstí a výsledky se k nám nakloní," přeje si Bucha.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.