Hlavní obsah

Poláků bych se nebál, říká bývalý reprezentační kanonýr Koller. Na hrotu čeká sparťana Kuchtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžký začátek bez kanonýra Patrika Schicka. Českou fotbalovou reprezentaci čeká v pátek první zápas kvalifikace na EURO 2024. Tým kouče Jaroslava Šilhavého nastoupí proti nejsilnějšímu protivníkovi ve skupině, Polsku. Absence Schicka bude oslabením, nicméně bývalý reprezentant Jan Koller ji v pořadu Přímák na Sport.cz nepovažuje za zásadní. "Čekám, že budeme hrát na jednoho útočníka, kterým bude Jan Kuchta," míní Koller. Od týmu čeká v domácím prostředí odvážný výkon. "Budeme chtít být aktivní, doma jsme dokázali potrápit i jiné favority. Takže bych se Poláků nebál," nabádá.

Česká fotbalová reprezentace vsadí v duelu proti Polsku na střelce Kuchtu, tvrdí v pořadu Přímák Jan KollerVideo: Sport.cz

 
Článek

Mít Patrika Schicka v sestavě, když je v nejlepší fazoně, to si jistě přeje každý trenér. Jenže útočník Leverkusenu má dlouhodobě zdravotní problémy, a tudíž musel být kouč národního týmu Šilhavý připravený na variantu, že na start kvalifikace o EURO nebude opora připravena. „Oslabení to je, to se určitě shodneme, ale za Patrika jsou tam další varianty," tvrdí Martin Mls, fotbalový redaktor Sport.cz.

Poukazuje třeba na to, jak prozíravé bylo vytáhnout z reprezentace do 21 let Tomáše Čvančaru, který je s dvanácti ligovými góly druhým nejlepším střelcem sezony. „Kdyby byla marodka rozsáhlejší, řekl bych, že by fanoušci měli smutnit, že Schick chybí, ale takhle se otevírá prostor dalším," dodává Mls.

Otázce, koho postavit na hrot sestavy, čelil pochopitelně i bývalý reprezentant Koller. „Jarda Šilhavý hraje většinou na jednoho útočníka, tak předpokládám, že na hrotu bude jeden. A myslím, že to bude Honza Kuchta," míní někdejší elitní střelec. "Kuchta už se v reprezentaci ukázal, když byl ve formě ve Slavii a to Schicka nahradil. Teď je pro změnu v laufu ve Spartě," nebojí se nasazení esa z Letné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick obhájil vítězství v anketě Fotbalista roku.

Co se týče brankáře, mají oba experti vystupující v Přímáku jasno. „Vsadil bych na Tomáše Vaclíka, z nominované trojice má největší zkušenosti. Za jiných okolností bych začal Staňkem, ale teď asi není v kondici, kterou by si on i Plzeň představovali," míní novinář Mls a také Koller s nasazením 33letého gólmana druholigového anglického Huddersfieldu souhlasí. "Moc jsem gólmany neviděl, ale Jarda Šilhavý dobře ví, kdo má nejlepší formu."

Úvodní souboj kvalifikace proti Polsku, které si zahrálo na posledním MS, je pro českou reprezentaci výzvou. Podle redaktora Martina Mlse bude výsledek hodně důležitý. "Moc závisí na tom, jak se nám povede první zápas. Odložil bych spekulace a šel do utkání naplno. S cílem vyhrát a vybudovat si polštář," tuší redaktor Sport.cz.

Fotbalový pořad Přímák s Janem Kollerem a redaktorem Martinem MlsemVideo: Sport.cz

Moderátor Aleš Svoboda také narazil na to, jestli je dobré, že se Češi hned na úvod utkají s největším favoritem skupiny. "Většinou, když se jedná o zápasech, chcete se silnějšími hrát později," konstatuje Koller, že by čekal jinou skladbu duelů. Jak podle něj bude duel vypadat? "Budeme chtít zvítězit, nebude to ale bezhlavé útočení. Budeme chtít být aktivní, dokázali jsme potrápit favority, Poláků bych se nebál," doplňuje."

Reklama