Hlavní obsah

Proti Makedonii budou fandit i čeští vojáci

SKOPJE

Čeští fotbalisté se v úterý přenesli leteckým speciálem do makedonského Skopje, kde ve středu sehrají další díl kvalifikace na mistrovství světa. Svěřence trenéra Karla Brücknera přivítalo podmračené počasí, z letiště národní tým zamířil v doprovodu policie do hotelu Alexandria v centru města.

Článek

Při podvečerním tréninku pak Češi vyzkoušeli trávník na stadiónu ve Skopje, jenž by mělo ve středu večer naplnit zhruba dvanáct tisíc diváků včetně stovky českých vojáků působících v Kosovu v rámci jednotek KFOR.

Trenér Brückner zatím ještě nerozhodl, které dva hráče z nominace pošle na tribunu. Na soupisku totiž může napsat jen osmnáct fotbalistů. "Rozhodnu se až před zítřejším zápasem," potvrdil český kouč na tiskové konferenci, která se na stadiónu konala v televizním studiu určeném pro natáčení televizní soutěže.

Stejně neurčitý zůstal lodivod národního týmu i v případě sparťana Tomáše Juna, který by případně mohl posílit kádr reprezentační jedenadvacítky, již čeká ve středu ve Skopje kvalifikace mistrovství Evropy. "Veškerá rozhodnutí padnou zítra," odmítl spekulace Brückner.

Andorru Brückner nesledoval

Otazník stále visí nad tím, koho český kouč pošle do obrany. Jiránek v úterý trénoval a dá se předpokládat, že nastoupí. Defenzivní val by případně mohl vyztužit i na poslední chvíli povolaný Rozehnal. "Jeho nominace byla ale především preventivní," odvětil Brückner na otázku, zda má zadák Brugg šanci nastoupit v základní sestavě.

Český trenér věnoval hodně času rozboru hry soupeře, soustředil se především na utkání s Nizozemskem, v němž Makedonci dokázali s favorizovaným protivníkem remizovat 2:2. "Viděl jsem ten zápas snad osmkrát," potvrdil Brückner. Stranou nechal utkání Makedonců s Andorrou, které středeční soupeři českých fotbalistů senzačně prohráli 0:1.

Zvláštní náboj bude mít kvalifikační utkání pro Marka Jankulovského. Z Makedonie totiž pochází jeho otec. "Pikantní to bude spíš pro mého otce, já beru cestu do Skopje jako jakoukoliv jinou, kterou jsem s reprezentací či klubem podnikl," prohlásil obránce italského Udine. Po studiu u videa má Jankulovski jasno. "Soupeř bude hodně nepříjemný v útoku, nesmíme ztratit koncentraci," dodal.

Ujfaluši se vrací na místo činu

Při zatím jediném vzájemném utkání v Makedonii před třemi lety si odbyl reprezentační debut Tomáš Ujfaluši. "Tehdy jsem působil teprve dva měsíce v Hamburku a národní tým pro mě představoval ohromnou výzvu. Jsem moc rád, že jsem se v něm udržel," zavzpomínal obránce Fiorentiny.

V roce 2001 byl poté u osudné odvety baráže s Belgií, která rozhodla o neúčasti českých barev na MS v Japonsku a Koreji. "Tehdejší neúspěch mě už netrápí. Navíc jsme mezitím dokázali uspět v evropském šampionátu," nepřipouštěl si pochybnosti Ujfaluši.

Reklama

Související témata: