Hlavní obsah

Rekordní nálož zápasů? Kapitán vzpomíná na bublinu i první hattrick

Radek MalinaSport.czPrávo

Rekordní porce zápasů během jediného roku! Česká reprezentace sehraje v úterý proti Estonsku při posledním představení ve skupině E kvalifikace o MS 2022 už sedmnácté utkání. Nikdy v historii českého ani československého fotbalu stejnou „nálož" národní tým absolvovat nemusel.

Hrozba pro zápas s Estonskem. Někteří čeští reprezentanti se mohou vykartovat pro barážVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Z pohledu fotbalové reprezentace se jednalo o nezapomenutelný rok. Byli jsme mezi nejlepšími osmi týmy na mistrovství Evropy, zajistili jsme si místo v baráži o světový šampionát. Sehráli jsme spoustu skvělých zápasů. Vzpomínat budu určitě i na bublinu během letního šampionátu, kdy jsme byli vlastně měsíc zavření jen spolu. To byly trošku těžké časy. Celkově tým skvěle šlapal a já doufám, že stejně skvěle bude fungovat i v dalším roce," promítal si kapitán národního týmu Tomáš Souček reprezentační utkání.

Vše začalo v březnu kvalifikačním soubojem proti Estonsku v polském Lublinu kvůli pandemii koronaviru. A Souček v něm oslnil hattrickem. „Poprvé jsem vstřelil tři góly v národním týmu během jediného zápasu," usmíval se Souček při vzpomínce staré osm měsíců.

České fotbalové reprezentaci se vzdaluje nasazení v baráži o MSVideo: Sport.cz, FAČR

Následně záložník West Hamu na trefu v reprezentačním dresu čekal až do minulého čtvrtka, kdy se zapsal mezi střelce při utkání s Kuvajtem. „Ulevilo se mi, to je jasné. Čekání bylo dlouhé. Chápu, že lidé si na moje góly zvykli, a já jsem rád, pokud týmu pomohu brankami, ale nejde o moji hlavní náplň. Pro mě je na prvním místě defenzivní činnost, organizace hry a pozice lídra, kdy mám usměrnit celý tým," připomínal Souček, že z pozice štítového záložníka nemůže plnit střelecké statistiky.

„Ale pokud se mi podaří hattrick proti Estonsku znovu, budu pochopitelně nadšený," připomínal Souček, že národní tým při loučení s kvalifikací potřebuje nejen tři body, ale i výrazné vylepšení skóre.

„Chceme skupinu končit na druhém místě bez ohledu na další výsledky," neřešil Souček, že ani posun na druhou příčku nemusí garantovat pozici mezi nasazenými celky pro baráž.

Nebývalá porce! Česká fotbalová reprezentace odehrála za rok 2021 nejvíc zápasů v historiiVideo: Sport.cz, FAČR

Souček navíc bude bojovat s hrozbou absence v klíčovém prvním utkání play off, protože byl v kvalifikaci jednou napomínán žlutou kartou a další trest by znamenal stop na nejbližší utkání.

„Když člověk na takovou věc myslí, spíše to přivolá. Takže prostě půjdu a budu hrát svoji hru, svůj styl fotbalu. Samozřejmě se vyvaruji zbytečných faulů. Věřím, že v play off o mistrovství světa si zahraju," pronesl Souček před kvalifikační derniérou, v níž Česko bude bojovat o druhé místo ve skupině E.

Reklama

Související témata: