Hlavní obsah

Ronaldo už je i evropským rekordmanem v počtu reprezentačních startů

Lisabon

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo má po říjnové reprezentační přestávce další rekord, tentokrát jen evropský. Se 182 zápasy se hvězdný útočník odpoutal v čele pořadí hráčů s nejvyšším počtem startů za národní tým od bývalého spoluhráče z Realu Madrid Španěla Sergia Ramose. Ke světovému maximu má šestatřicetiletý Portugalec ještě daleko.

Foto: Phil Noble, Reuters

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo má po říjnové reprezentační přestávce další rekord, tentokrát jen evropský.

Článek

Mezinárodní fotbalová federace totiž před časem uznala výkon Soh Chin Anna z Malajsie, který v letech 1969 až 1984 nasbíral 195 oficiálních startů. Spolu se zápasy proti olympijským výběrům, které FIFA neuznává, má Soh Chin Ann 219 utkání. Malajský svaz mu jich započítává dokonce 252.

Za světového rekordmana byl dlouho považován Egypťan Ahmad Hasan, jenž v letech 1995 až 2012 odehrál 184 zápasů. V červnu jej překonal Kuvajťan Bádir Mutavá, který má momentálně na kontě o dva duely více než Hasan. Ronaldo se dělí o čtvrté místo s Ománcem Ahmadem Mubarakem.

Hvězdný Portugalec je nejlepším světovým reprezentačním střelcem a rychle se vzdaluje Íránci Alímu Daeímu, který se 109 góly dlouho vévodil pořadí kanonýrů. Ronaldo se v posledních deseti zápasech trefil třináctkrát a svůj gólový účet v portugalském dresu rozšířil už na 115. Druhý mezi aktivními fotbalisty je Argentinec Lionel Messi, který s 80 brankami v 155 zápasech za svým dlouholetým rivalem výrazně zaostává.

Reklama

Související témata: