Hlavní obsah

Rozvedená paní se psem a kočkou, azyl u krajana i kvartýr po řediteli. I tak roste hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Má slušně našlápnuto. Krajánek z nizozemské ligy plynule přešel od Lvíčat do prvního týmu. Záložník Michal Sadílek se i v něm hlásí o slovo a stal se vlastně největším podzimním objevem fotbalové reprezentace. Ačkoliv je mu teprve dvaadvacet, zkušeností má spoustu. Ze Slovácka vyrazil do světa již v šestnácti. Z Eindhovenu teď hostuje v Twente a má za sebou již několik zajímavých štací ohledně ubytování.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník české fotbalové reprezentace Michal Sadílek během přípravného utkání s Ukrajinou.

Článek

Zapřáhli ho, aby se rychle rozmluvil. V akademii PSV chodil třikrát týdně na hodiny holandštiny, takže během roku, roku a půl už uměl plynně holandsky.

Na adaptaci vůbec kladou v zemi větrných mlýnů a tulipánů velký důraz. Zvykem je umísťovat mladé fotbalisty z ciziny k místním do de facto pěstounských rodin.

„Hned při první stáži, než jsem do PSV přišel, jsem byl na prohlídce u jedné paní doma. Už tam se rozhodlo, že pokud to klapne, půjdu k ní," vzpomíná Michal Sadílek jako host při zpovědi ve Fortuna Baru.

Michal Sadílek a jeho strmý vzestup kariéry. Bude mít i v reprezentaci přezdívku Vysavač?Video: Sport.cz

„Klid u ní mi vyhovoval. Byla rozvedená se psem a kočkou. Mám rád klid, a u ní jsem ho měl po celou dobu asi tří a půl let, co jsem tam bydlel, než jsem se přestěhoval do vlastního. Hodně na ni vzpomínám, dodnes jsme v kontaktu," usmívá se s povděkem.

Byť v Twente zatím jen hostuje, byt v Eindhovenu už pustil, aby zbytečně neplatil.

„V Enschede jsem dočasně bydlel u Váši Černého, pak jsem přešel do bytu po bývalém řediteli Twente. Teď už mám nachystané klíčky od svého bytu, kam se nastěhuji se všemi věcmi," těší se.

Nepohorší si ovšem přechodem z ředitelského bytu?

„Právě že ne. Byl to takový byt, spíš kancelář. Bylo znát, že člověk přede mnou tam spíš pracoval, než aby si užíval nějakého pohodlí. Takže si nepohorším a už se těším," uculuje se Sadílek.

Reklama