Hlavní obsah

Ruští fanoušci si smlsnou na českých specialitách, sborná chce uspět i bez kapitána

Rostov na Donu

Nejdřív si ruští fanoušci smlsnou na český specialitách, které pro ně budou před pondělním zápasem v Rostov aréně v duchu zdejší tradice nachystány, poté by si měla domácí sborná pochutnat na Jarolímově výběru. Alespoň takový scénář Rusové po vítězném vstupu svého týmu do Ligy národů očekávají v přípravném duelu s českou reprezentací. A nic na tom nemění, že se budou muset obejít bez svého kapitána Dzjuby, který v pátečním utkání v Turecku vstřelil vítězný gól, a že jim bude chybět i další hráč základní sestavy z Trabzonu Kudrjašov.

Foto: STR, ČTK/AP

Rusko vstoupilo do Ligy národů výhrou, teď je čeká přípraava s českým týmem.

Článek

Po vítězství v úvodním duelu Ligy národů nad Tureckem (2:1) se ruská reprezentace v Trabzonu nezdržela. Už tři hodiny po zápase přistála v Rostově na Donu, kde se v pondělí utká s českým týmem.

„Let z Turecka do Rostova byl pomalu stejně dlouhý, jako přesun z letiště do hotelu," vtipkoval záložník sborné Alexej Ionov, když se spoluhráči vyběhl k tréninku na trávník místního Lokomotivu.

Už bez vzpomínaného kapitána Arťoma Dzjuby a Fjodora Kudrjašova, kteří odletěli do Moskvy, kde je čekalo důkladné lékařské vyšetření. Po výhře v Turecku si totiž petrohradský útočník Dzjuba stěžoval na bolesti v bederních partiích, Kudrjašova z Kazaně zase trápil zhmožděný sval.

„Zpátky se vracet nebudou, trenér jim dopřál volno, aby se mohli dát zdravotně do pořádku," potvrzoval mluvčí ruské reprezentace Igor Vladimirov, že start obou hráčů v zápase s českým týmem je vyloučen.

Kouč Stanislav Čerčesov, který dovedl sbornou na nedávném světovém šampionátu probíhajícím v Rusku až do čtvrtfinále, ostatně už předem avizoval, že v pondělní přípravě dojde k rotaci v sestavě a nastoupí hráči, kteří se v pátek v Turecku na trávník nedostali. I proto rozdělil na hřišti Lokomotivu, které během mistrovství světa sloužilo k přípravě účastníků šampionátu, svůj tým na dvě části a věnoval se především fotbalistům, které v Trabzonu nepostavil.

„Dostanou příležitost se ukázat a říci si tak o místo v sestavě pro příští zápas Ligy národů, který hrajeme v říjnu proti Švédsku," zvěstoval, k čemu mu má duel s Jarolímovými svěřenci posloužit. Jeho záměru se není ostatně co divit. Vždyť v kádru, který na utkání s Tureckem a českým týmem nominoval, je v porovnání s mistrovstvím světa jedenáct nových tváří.

Nad dotazem, s jakou taktikou tedy jeho mužstvo do pondělního utkání půjde, se jen pousmál. „Ta je pořád stejná. Na prvním místě je u nás mužstvo a teprve pak jednotlivec. Praktikovali jsme ji během mistrovství světa a uspěli jsme s ní."

Svým zvyklostem zůstává Čerčesov ostatně věrný i po mistrovství světa. „Osvědčily se mi," vysvětloval, proč jeho hráči nikdy neabsolvují poslední předzápasový trénink v hodinu utkání, ale 31 hodin před výkopem. V Rostov aréně, která by měla být v pondělí podle ujištění pořadatelů plná, tudíž naplánoval nedělní poslední trénink na třináctou hodinu.

Možná i proto, aby jeho svěřenci fotbalově vyhládli a den na to si na Češích pochutnali.

Reklama

Související témata: