Hlavní obsah

Setkání legend: Nedvěd a spol. na Anfieldu explodovali a Italy senzačně porazili

Nedvěd, Poborský, Šmicer a spol. kontra Matthäus a spol. Lákavé motto Setkání legend zve fotbalové fanoušky na reprízu finále mistrovství Evropy 1996 mezi Českou republikou a Německem. Utkání se bude hrát v pondělí 25. května od 18:00 v pražském Edenu. V dnešním dílu vzpomínek na slavný šampionát v Anglii si připomeneme druhý zápas ve skupině, v němž Češi senzačně porazili Italy a nabrali kurs do finále.

Vzpomínky na zápas ČR - Itálie na ME 1996.

 
Článek

Úvodní zápas ve skupině dopadl podle předpokladů, Češi podlehli Německu 0:2. „Starší kluci jako Kuka, Němeček nebo Kubík do toho hodně mluvili a s trenérem jsme si řekli, že touto cestou to nepůjde," popisuje záložník Karel Poborský dozvuky prvního duelu.

Efekt se dostavil okamžitě. „Po úvodní porážce jsme byli outsidery skupiny. Vstup do druhého utkání s Itálií se nám ale podařil a pak už jsme to uhráli. To byl jeden z našich nejlepších zápasů na mistrovství Evropy," připomíná obránce Miroslav Kadlec.

Liverpool byl dějištěm prvotřídní senzace. Již v 5. minutě otevřel skóre Pavel Nedvěd, který se tak výrazně přiblížil svému následnému angažmá v Laziu Řím. Chiesa sice brzy vyrovnal, ale Radek Bejbl strhl v 36. minutě vedení zase na stranu Uhrinova výběru. Náporu favorita se Češi v závěru ubránili a na slavném Anfieldu oslavili velkolepé vítězství.

Vzpomínková videa z ME 1996
Úvodní porážka na Old Trafford

Drama v druhém poločase

„Věděli jsme, že pokud chceme postoupit, musíme vyhrát. Nebylo co ztratit, tak jsme se do toho vrhli. Měli jsme i trochu štěstí. Brzy jsme vstřelili první branku, což nám vyhovovalo," vzpomíná útočník Pavel Kuka.

„Hráli jsme velmi dobře a pro mě osobně to bylo významné utkání, protože jsem vstřelil gól na 2:1. I když to hlavně v druhém poločase bylo velké drama, už jsme zápas dotáhli do vítězného konce," líčí záložník Radek Bejbl, autor vítězné trefy.

Takticky i individuálně mimořádný zápas

Vývoj ve skupině se začal obracet. „Také herně jsme byli Italům více než vyrovnaným soupeřem. Myslím, že naše vítězství bylo relativně zasloužené, měli jsme i další šance. Je však třeba uznat, že Petr Kouba v bráně nás hodně podržel. Byl to fotbal nahoru dolů, divákům se musel líbit," poukazuje záložník Karel Poborský.

„Bylo to jedno z našich nejlepších utkání jak takticky, tak individuálně. Někteří hráči podali výkon na hranici svých možností. A tak jsme zaslouženě vyhráli," přidává se Kuka.

Cesta do finále ve Wembley, kde Češi podlehli Německu 1:2 v prodloužení, však byla ještě dlouhá...

Reklama

Související témata: