Hlavní obsah

Setkání s carem, dovolená s Masarykem. Moldavané vzdali hold Čechovi, který založil tamní fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapela ve vojenských uniformách střihla českou hymnu, vzápětí kultovní hit švédské skupiny Europe The Final Countdown. Na přilehlém plácku s umělou trávou si to rozdávaly výběry české ambasády v Moldavsku a Dinama Kišiněv. Den před pondělním kvalifikačním duelem české fotbalové reprezentace v Moldavsku zažil stařičký stadion Dinama Kišiněv vzpomínkovou akci na českého legionáře Josefa Seidla, který před 112 lety založil fotbal v Moldavsku.

Foto: Robert Neumann

Zprava šéf moldavského fotbalového svazu Leonid Oleinicenco, předseda FAČR Petr Fousek a velvyslanec ČR v Moldavsku Stanislav Kázecký při slavnostní akci k odhalení pamětní desky českého rodáka Josefa Seidla v Kišiněvě.

Článek
Fotogalerie

(Od zpravodaje Sport.cz v Moldavsku) - „Je třeba ocenit práci naší ambasády, která odhalila tuto minulost. Není to jediný případ, kdy Češi zakládali v cizině fotbal, exportovali ho třeba i do Chorvatska. Je příležitost být hrdý na naše předky, ale zároveň je třeba se soustředit na přítomnost a budoucnost," řekl šéf FAČR Petr Fousek, který se ceremoniálu zúčastnil.

Pamětní desku Josefa Seidla (1862-1942) odhalil dvakrát s předstihem silný vítr. Jeden z organizátorů nakonec přibil horní konce plátna ke stěně budovy hřebíky. Se stržením pak musel při samotném aktu dvěma klučinům významně pomoct český velvyslanec v Moldavsku Stanislav Kázecký. Odhalení doprovázela tuš v podání hudebního tělesa v uniformách. Starším ročníkům mezi přítomnými českými žurnalisty se v tu chvíli možná vybavil legendární film režiséra Miloše Formana Hoří, má panenko.

„Hraju v Praze hanspaulskou ligu, ale musel jsem se omluvit. Dal jsem přednost této akci," prohodil jeden ze členů české ambasády v Kišiněvě, který exhibiční zápas rozhodoval. V jejím dresu se proháněl i sedmdesátiletý borec. Moldavan, který běhá veteránské maratony.

„Angažovali jsme ho na zápas, je to fajn chlapík," uvedl Kázecký po skončení akce, na které měl velký podíl český konzul v Moldavsku Štěpán Gilar. „Josef Seidl je zajímavá figura. Učil tělocvik na gymnáziu v Kišiněvě, mezi studenty přinesl fotbal. Těm se hra zalíbila, v roce 1911 se uskutečnilo první fotbalové utkání na stadionu Dinama mezi týmem gymnázia v Kišiněvě a studenty z Oděsy," vyprávěl Gilar.

Seidl, rodák z Jirkova, se prý v té době setkal také s ruským carem Mikulášem II. „Po první světové válce pak nastoupil do prezidentské kanceláře T. G. Masaryka, byli spolu na dovolené na Capri. Masaryk si ho držel na Hradě až do konce svého mandátu," uzavřel Gilar.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články