Hlavní obsah

Útočníci na pomoc. Šilhavý bere Kušeje a Chorého místo Čvančary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncovka je v poslední době trápí, proto sáhli ke změnám. Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý nominoval na závěrečné dva zápasy kvalifikace o EURO 2024 v Polsku a s Moldavskem také dva úplné nováčky, útočníky Vasila Kušeje a Tomáše Chorého. Z výběru naopak vypadl jiný forvard Tomáš Čvančara, který na minulé srazy jezdil. Nadále chybí také Antonín Barák.

Trápí nás koncovka, povzdechl si trenér Jaroslav Šilhavý a povolal dva nováčky do útoku. Video: Sport.cz

 
Článek

Porážka v Albánii byla před měsícem další komplikací, kouč však na mimořádném zasedání výkonného výboru FAČR dostal důvěru, aby kvalifikaci dokončil. Postup na šampionát do Německa má národní tým stále ve svých rukou.

Ke změnám dochází v útoku. Vůbec poprvé se v áčku objevují Tomáš Chorý z Plzně a Vasil Kušej z Mladé Boleslavi.

„Trápí nás v poslední době koncovka. Chorý je typologicky dlouhý urostlý útočník, bojovník, můžeme si o něj pomoct dlouhou přihrávkou. Také Vasil je nepříjemný útočník. Je produktivní, v lize nemá problém se do šance dostat, a hlavně ji proměnit. Je drzý, to jsme viděli na ME 21. Tam dokazoval, co umí. Proto oba jedou,“ vysvětluje Jaroslav Šilhavý.

Z týmu naopak vypadl jiný útočník Tomáš Čvančara, který na posledních srazech nechyběl.

„Byli jsme na jeho úvodních zápasech v Německu. Chytil se tam, do angažmá v Mönchengladbachu vlítl. Teď to však v našich dvou posledních zápasech nebylo úplně ono. Ani v Německu, sbírá minuty až ke konci. Proto jsme se rozhodli útok oživit. Doufám, že změny budou ku prospěchu,“ věří Šilhavý. Z útoku vynechal také slávistu Václava Jurečku.

Plzeňský fotbalový útočník Tomáš Chorý hodnotí duel Konferenční ligy s Tobolem Kostanaj.Video: O2 TV Sport

Čvančara se o své absenci dozvěděl v předstihu. „Bylo správné mu dát vědět, v jakém stavu ho chceme. Předal jsem mu ještě před nominací informaci od trenérů. Potenciál má obrovský, ale víme, že umí hrát trochu líp. Potřebujeme ho ve formě, jako když do Německa odcházel,“ poukazuje manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Český tým nejprve 17. listopadu nastoupí ve Varšavě proti domácímu Polsku a o tři dny později v Olomouci přivítá Moldavsko. Češi figurují ve své kvalifikační skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko. Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy. Český tým už má jistotu minimálně startu v play off o EURO, v němž se podle pořadí v Lize národů o zbylá tři místa utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Zranění nepustí do hry brankářskou jedničku Jiřího Pavlenku, obránce Ladislava Krejčího a stále také nejlepšího střelce Patrika Schicka.

Antonín Barák je z mužstva nadále vyřazen.

Fanoušci reprezentaci stále podporují. Dva tisíce lidí vyrazí do Polska vlakovým expresem. Zápas s Moldavskem v Olomouci pak byl již měsíc před výkopem vyprodaný.

Nominace fotbalové reprezentace na utkání v Polsku a s Moldavskem:
JménoKlubStarty
Brankáři
Matěj KovářLeverkusen0
Aleš MandousSlavia Praha4
Jindřich StaněkPlzeň6
Obránci
Jakub BrabecAris Soluň40
Vladimír CoufalWest Ham39
David DouděraSlavia Praha4
Tomáš HolešSlavia Praha24
David JurásekBenfica Lisabon5
Patrizio StronatiPuskás Akadémia4
Martin VitíkSparta Praha0
Záložníci
Václav ČernýWolfsburg15
Alex KrálUnion Berlín37
Ondřej LingrFeyenoord Rotterdam9
Lukáš MasopustSlavia Praha33
Lukáš ProvodSlavia Praha14
Lukáš SadílekSparta Praha3
Michal SadílekTwente Enschede19
Tomáš SoučekWest Ham64
Útočníci
Adam HložekLeverkusen27
Tomáš ChorýPlzeň0
Mojmír ChytilSlavia Praha9
Jan KuchtaSparta Praha19
Vasil KušejMladá Boleslav0

Reklama