Hlavní obsah

Reprezentace zůstává bez Schicka, Šilhavý bere Vitíka, kritiku po Albánii přijal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sázka na osvědčená jména. Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý povolal na říjnové zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Albánii a proti Faerským ostrovům všechny tradiční opory včetně uzdraveného levého beka Davida Juráska z Benfiky Lisabon, stále chybí zraněný šutér Patrik Schick. Jediným hráčem bez startu za áčko je stoper Martin Vitík, jenž byl povolán místo Davida Zimy, jehož trápí zdravotní problémy.

Fotbalová reprezentace bere na říjnové kvalifikační zápasy Martina Vitíka a stále se musí obejít bez SchickaVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

V Albánii se reprezentace představí 12. října, o tři dny později bude hrát národní celek v Plzni proti Faerským ostrovům. „Vsadili jsme na hráče, kteří s námi byli, a věříme, že to s nimi zvládneme,“ prohlásil Šilhavý na nominační tiskové konferenci v Plzni na akci pod názvem „Repre mezi fanoušky“.

Za áčko z čerstvé nominace nehrál jen dvacetiletý stoper Sparty Martin Vitík. „Zranil se David Zima a hledali jsme typologicky podobného hráče. On takový je, je kapitán jednadvacítky, je správně, že tu bude. Sparta má silný kádr, musí se o to poprat, podává velmi dobré výkony,“ glosoval jeho rozpoložení Šilhavý.

Vidět jsou i hráči, na které se momentálně nedostalo. Například sparťanský obránce Filip Panák či plzeňští záložníci Pavel Šulc nebo Lukáš Kalvach. „Sledujeme je. Je to jen dobře. Nechceme ale skákat a dělat změnu pro změnu. Co se týče například Lukáše Kalvacha, středových hráčů, kam spadá, máme pět. Mají formu, byli tu s námi předtím, proto ke změně nedošlo. Ale i další hráči z Plzně hrají dobře, Plzeň se celkově zvedla,“ pověděl reprezentační kouč.

Vyloučeno bylo povolání útočníka Patrika Schicka z Leverkusenu, jenž se postupně vrací do tréninku po zranění třísel. „I trenér Leverkusenu Xabi Alonso říkal, že jeho první start bude až po reprezentační pauze, tudíž nebyla šance, že by přijel,“ odvětil Šilhavý.

V útoku se opře o Tomáše Čvančaru z Mönchengladbachu, Adama Hložka z Leverkusenu, Jana Kuchtu ze Sparty a Václava Jurečku s Mojmírem Chytilem ze Slavie. Nikdo není momentálně v bůhvíjaké střelecké formě. „Věřím, že se dají dohromady. Víme o jejich kvalitách a že to bude mnohem lepší než v prvním zápase s Albánií,“ přál si jednašedesátiletý kouč.

Těšit ho může ale rozpoložení borců z West Hamu, záložník Tomáš Souček dal v posledních týdnech hned tři góly, krajní obránce Vladimír Coufal zaznamenal tři asistence ve třech zápasech Premier League za sebou. „Samozřejmě mě to těší. Věříme, že si formu přivezou k nám, hrají stabilně v Premier League, to samo o sobě hovoří za vše, jsou tahouni týmu. Tomáš jde jako kapitán příkladem. Je to jen dobře,“ prohodil Šilhavý.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

Jeden z fanoušků se ho pak zeptal, jak přijal kritiku, která na něj i na celý tým pršela po poslední remíze s Albánií. „Samozřejmě to vnímám. Kritika byla na místě, bereme ji. Nebylo to dobré, nehráli jsme dobře. Tlak je pořád. Když jste fotbalový trenér a nejsou výsledky, může se stát cokoliv. Ale asi rok jsme neprohráli, věřím, že to bude pokračovat. Věřím, že postup na EURO se povede,“ odpověděl stavitel národního týmu.

Kvalifikační skupinu zatím vede Albánie o dva body před Českem a Moldavskem. Polsko je o další dva body zpět. Český celek odehrál čtyři z osmi zápasů skupiny, tedy o jeden méně než zbývající čtyři soupeři.

Nominace české fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Albánii (12. října v Tiraně) a s Faerskými ostrovy (15. října v Plzni):
PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiAleš MandousSlavia Praha30
Jiří PavlenkaBrémy200
Jindřich StaněkPlzeň60
ObránciJakub BrabecAris Soluň382
Vladimír CoufalWest Ham381
David DouděraSlavia Praha20
Tomáš HolešSlavia Praha222
David JurásekBenfica Lisabon30
Ladislav Krejčí ml.Sparta Praha52
Patrizio StronatiPuskás Akadémia41
Martin VitíkSparta Praha00
ZáložníciVáclav ČernýWolfsburg135
Alex KrálUnion Berlín372
Ondřej LingrFeyenoord Rotterdam80
Lukáš ProvodSlavia Praha122
Lukáš SadílekSparta Praha30
Michal SadílekTwente Enschede171
Tomáš SoučekWest Ham629
ÚtočníciTomáš ČvančaraMönchengladbach31
Adam HložekLeverkusen252
Mojmír ChytilSlavia Praha84
Václav JurečkaSlavia Praha81
Jan KuchtaSparta Praha173

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.