Hlavní obsah

Šilhavý zkusí napodobit legendárního Brücknera, který jako jediný dovedl reprezentaci na MS

Bitva o druhou účast na fotbalovém mistrovství světa v historii samostatné České republiky začíná! Pouze tým vedený legendárním Karlem Brücknerem se prodral na šampionát v roce 2006, kde jako asistent národního výběru nechyběl Jaroslav Šilhavý. Pod jeho taktovkou vstoupí ve středu proti Estonku reprezentační výběr do kvalifikace o MS 2022 v Kataru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý (vpravo) a asistent Jiří Chytrý během utkání Ligy národů se Slovenskem.

Článek

„Uděláme vše, abychom na mistrovství nechyběli. Start na světovém šampionátu je pro hráče i trenéry vrchol kariéry," pronesl Šilhavý.

„Belgie jako lídr světového žebříčku je v mých očích favoritem celého šampionátu, ale hraje se na dva zápasy, tudíž ji můžeme zaskočit. Wales hrál v Lize národů rovněž velmi dobře, vyhrál skupinu a je těžkým sokem. Podcenit nemůžeme ani Bělorusko a Estonsko," přemítal Jaroslav Šilhavý před startem kvalifikace, která je paradoxně i prověrkou borců bojujících o nominaci na mistrovství Evropy.

Kontinentální šampionát byl kvůli pandemii z léta 2020 přeložen na letošní, a tak se vklíní do posunuté kvalifikace odehrávající se skutečně v kvapíkovém tempu. Vždyť už v listopadu bude kvalifikace dohrána.

„V současném týmu se sešla silná generace. Máme hráče v předních evropských klubech v nejlepších soutěžích kontinentu. Pro nikoho není snadné hrát proti českému výběru," dumal útočník Tomáš Pekhart, v dresu Legie Varšava nejlepší kanonýr polské ligy. „Zažil jsem EURO, což je krásný turnaj. Ale mistrovství světa by bylo ještě více," prohlásil kapitán Vladimír Darida.

Přímý postup na MS si zajistí vítězové deseti kvalifikačních skupin. Týmy z druhých míst čeká baráž, v níž dostanou šanci ještě dva nejvýše postavení vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci o Katar neuspějí, což může být v krajním případě spása i pro Šilhavého výběr: „Já však věřím, že minimálně druhá příčka garantující baráž je v našich silách."

Do celé kvalifikace budou notně promlouvat restrikce související s nemocí covid-19. Už nyní to pocítil i český tým. Sice prvně od vypuknutí pandemie nebyl v české výpravě jediný pozitivní případ, byť dodatečně nominovaný obránce Jemelka nakonec kvůli nevolnosti k zápasu necestoval.

Přesto Šilhavý může kvarteto německých legionářů Kadeřábek, Darida, Pavlenka, Schick použít jen ve středu. Po startu v dalších zápasech by totiž výše zmínění museli po návratu do Německa do karantény, tudíž proti Belgii a ve Walesu budou chybět.

Pandemická situace změnila i dějiště úvodního zápasu. V Estonsku se kvůli zhoršující se situaci a zpřísněným nařízením duel nemůže odehrát. Dějištěm tudíž bude polský Lubin. „Hraje se bez fanoušků, tudíž je prakticky jedno, kde se duel uskuteční. Jsme hlavně rádi, že vůbec můžeme hrát," pokrčil smířlivě rameny Šilhavý.

Do Lubinu Estonci dorazili po drastických škrtech v kádru, protože jeden z hráčů byl pozitivní, další s ním přišli do kontaktu, a tak bylo nutné povolat deset nových borců.

Tomáš Pekhart přijel na reprezentační sraz po čtyřgólovém zápase v dresu Legie VaršavaVideo: Sport.cz, FAČR

„Nechci Estonsko podceňovat. Máme k soupeři respekt. Ale pokud chceme být ve hře o Katar, musíme tenhle zápas vyhrát. Nechceme se nechat zmást, že bychom snad hráli proti náhradníkům. Varováním je pro nás vlastní zkušenost, kdy jsme museli minulý rok do zápasu se Skotskem poslat nově poskládaný tým, který pak neuvěřitelně vzdoroval," nastínil Šilhavý, že do kvalifikace je třeba vstoupit tříbodovým ziskem.

Reklama

Související témata: