Hlavní obsah

Stachanovec Souček. Prosadí si kapitán svoji a nevynechá ani Arménii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terminátor. Borec, který nezná únavu. Jede pořád naplno, i přes bolest. Neexistuje, že by se omluvil ze sebezbytečnějšího zápasu. A že jich česká reprezentace za posledního dva a půl roku odehrála… Kapitán národního týmu Tomáš Souček je absolvoval všechny bez střídání. Povede české fotbalisty i v úterý na Letné proti Arménii?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Souček během utkání kvalifikace na Euro 2024 s Faerskými ostrovy v Plzni.

Článek

„Záleží, jestli bude hrát. Uvidí se v úterý večer,“ řekl s úsměvem trenér Ivan Hašek. „Tomášův přístup je strašně hezký. Chce hrát pořád, což všichni oceňujeme. V sobotu měl osobní volno a první jeho otázka byla, aby nechyběl na videu. V tomhle je unikátní, s týmem žije. I v Norsku bylo vidět, že nechce prohrát. Koneckonců nahrál na gól. Někdy ale těmto hráčům musíte vysvětlit, že je i pro jejich dobro, když nenastoupí. Další věc je, že nemáme moc času na zkoušení. Jestli si můžeme něco vyzkoušet, tak teď. Ať už hráče, nebo něco systémového,“ doplnil Haškův asistent Jaroslav Veselý.

Souček je reprezentační jistota, stálice. Od října 2020 chyběl pouze v jediném z 32 soutěžních zápasů. Z hrozby případné žluté karty, kvůli které by stál v úvodní baráži o MS v Kataru. Zbylé menu, tedy 31 utkání, odehrál celé až na domácí duel Ligy národů A proti Portugalsku v září 2022 (byl střídán v 76. minutě za stavu 0:4).

Stejně profesionální je jeho přístup k přátelským zápasům. Od listopadu 2021 odehrál všech sedm příprav české reprezentace. Včetně utkání s pofiderním výběrem Kuvajtu (výhra 7:0).

Celých devadesát minut strávil na hřišti také rok poté v Olomouci v přátelském utkání s outsiderem z Faerských ostrovů. Stejně tak loni v červnu na půdě Černé Hory, kam se tým přesunul z kvalifikace na Faerských ostrovech. Spousta hráčů se po mezipřistání v Praze od týmu odpojila, nikoli však Souček. „Dokud budu profesionálem a budu zdravý, chci hrát každý zápas. Týká se to klubu i reprezentace,“ vyprávěl Souček před zápasem v Černé Hoře. Bude u toho i proti Arménii?

„Je známé, že Suk nerad nehraje. Ale musíme jít krok za krokem, musíme zrevidovat zdravotní stav, vyhodnotit si data ze zápasu i z klubů, abychom někoho nevystavili riziku zranění. Nechceme, aby odsud odjel někdo zraněný, to by uškodilo všem. V sestavě budou určitě změny. Uvidíme také, pro co se rozhodne z hlediska způsoby hry a rozestavení,“ uvedl Veselý.

Reklama