Hlavní obsah

Jmenování reprezentačního trenéra se odkládá, bude znám až v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hledání nového trenéra fotbalové reprezentace je ve finální fázi, ale v úterý nástupce Jaroslava Šilhavého, který skončil bezprostředně po postupu na mistrovství Evropy, ještě znám nebude. Výkonný výbor fotbalové asociace se měl sejít, aby o novém kouči jednal a pravděpodobně ho i posvětil, ale zasedání bylo nakonec v pondělí večer kvůli vysokému počtu omluvenek ze zdravotních a pracovních důvodů zrušeno. Fotbalová generalita se sejde až na začátku ledna. Platí, že hlavním favoritem zůstává podle informací Sport.cz Ivan Hašek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ivan Hašek.

Článek

Fotbalová reprezentace je bez trenéra tři týdny a tento stav zůstane až do konce tohoto kalendářního roku. Mezitím už poznala soupeře na mistrovství Evropy v Německu, kde se v červnu utká s Portugalskem, Tureckem a vítězem barážové větve C, kde si o jedno místo zahrají Lucembursko, Řecko, Kazachstán a Gruzie. Na losu v Hamburku byla česká delegace jediná bez hlavního kouče.

Ten už se rýsuje, ale jeho jmenování se odkládá. V pondělí vpodvečer se zdálo, že by nový reprezentační trenér mohl být znám už v úterý, kdy se měl mimořádně sejít výkonný výbor a jednat o něm. Už byla svolána i tisková konference, která byla za tři hodiny v pondělí večer zrušena. Řada mužů z dvanáctičlenného výkonného výboru se totiž ze zasedání omluvila ze zdravotních nebo pracovních důvodů. Předseda Petr Fousek už předtím avizoval, že schvalování hlavního stratéga národního mužstva je natolik důležitý akt, že se musí (vcelku logicky) uskutečnit prezenčně.

Vybírá se nový trenér fotbalové reprezentace. V anketě Sport.cz favorit jasnýVideo: Sport.cz

Pětičlenná pracovní skupina, kterou vede právě Fousek, od olomoucké rezignace Šilhavého hledá nového reprezentačního trenéra. Kooperovala se Sportovní radou. „Dá se říct, že pracovní skupina je s ní poměrně ve shodě,“ zmínil Fousek minulý týden ve čtvrtek po řádném zasedání výkonného výboru. Projednání a schvalování jeho skupiny je však nakonec odloženo na leden.

Máte pochybnosti o vyjádření vedení FAČR, že se nemůže náležitě sejít z pracovních a zdravotních důvodů?
Ano
83,6 %
Ne
3,9 %
Je mi to jedno
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5782 čtenářů.

Pro návrh se musí vyslovit většina z dvanáctičlenného výboru. Čtyři jeho členové však figurují ve zmíněné skupině, kromě Fouska ještě jeho dva místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter a zástupce profesionálního fotbalu Adolf Šádek. Spolu s nimi je v ní také technický ředitel FAČR Erich Brabec. Dál platí, že hlavním adeptem je Ivan Hašek. Nicméně objevují se i spekulace, že jednání bylo nepřipravené a že neměl dostatečnou podporu ve vedení asociace. Sám kandidát v nedávné minulosti poznamenal, že řada lidí jej ve funkci nechce.

Hašek zaskakoval u reprezentace jako trenér už v roce 2009, do roku 2011 byl předsedou fotbalového svazu. Od té doby působil jako kouč na několika štacích na Blízkém východě, naposledy vedl reprezentaci Libanonu, kde skončil v průběhu minulého roku.

Řeší se obsazení jeho asistentů, jedním ze žhavých adeptů je trenér Jaroslav Veselý, jenž s Haškem spolupracoval už během arabských štací.

Je Ivan Hašek podle vás momentálně opravdu nejvhodnějším adeptem na post reprezentačního trenéra?
Ano
19,3 %
Ne
80,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5121 čtenářů.

Reklama