Hlavní obsah

Táhnu prý všechno na Východ, svěřoval se Šmicer poté, co k Čechům nalosoval Slováky a Ukrajince

Lausanne/Praha

Prý Štístko...Vladimíru Šmicrovi tak všichni říkají, ale až čas ukáže, zda měl při losování rodící se Ligy národů šťastnou ruku a poslal českou fotbalovou reprezentaci do správné skupiny. „Hned v Lausanne jsem slyšel, že táhnu všechno na východ,“ přiznával český internacionál, kterého UEFA pozvala, aby nalosoval složení skupin druhé ligy. A on určil Jarolímovu týmu za soupeře Slováky a Ukrajince. „Je to tak na půl,“ přibližoval Šmicer náladu v českém táboře.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Bývalý český reprezentant Vladimír Šmicer při losování Ligy národů v Lausanne.

Článek

Vladimír Šmicer, Karel Jarolím a Martin Malík po losu Ligy národů

Se Slováky to nesporně pikantní souboj bude. „Těším se na něj. Mají dobré mužstvo, což dlouhodobě prokazují. Pro nás to bude výzva. Ale ukrajinská reprezentace je také velice ambiciózní, takže bude chtít skupinu vyhrát," snažil se trenér národního týmu Karel Jarolím vstřebat, co ho letos na podzim na scéně Ligy národů čeká.

„Těžko říct, zda jsem spokojen. Vybírat jsem si nemohl, musím to brát jako realitu," pravil smířlivě.

To jeho kolega u slovenské reprezentace Ján Kozák spokojenost neskrýval. „S Čechy jsme dlouhá léta žili v jednom státě. Z toho pohledu tam rivalita vždy byla a bude. S Ukrajinci jsme se utkali v nedávné minulosti třikrát a dobře je známe. Mají mužstvo s velmi kvalitními hráči, kteří jsou již delší dobu pohromadě," konstatoval Kozák.

„Domnívám se, že naše skupina nemá vyloženého favorita. Češi prošli náročnějším obdobím hledání správných hráčů. Už je našli a mnozí působí v kvalitních zahraničních ligách," dodal.

Ševčenko zve Šmicra na Ukrajinu

Ukrajinský kouč Andrej Ševčenko byl s losem také spokojen. „Však je to můj kamarád, takže hned hlásil, že jsem mu udělal radost. Je rád, že jsem mu nalosoval Čechy a Slováky, protože tahle mužstva hrají fotbal a nejsou to bijci," tlumočil Šmicer názor Ševčenka. „Však mě hned pozval na Ukrajinu," pochlubil se.

„Ono to vlastně nedopadlo vůbec špatně. V každé lize jsou soupeři vyrovnaní, a proto je jedno, zda máme ve skupině Slovensko nebo Wales. Ale když bude potřeba a příště mě pozvou na losování zase, polepším se," smál se.

„Já jsem tedy spokojen. Slavíme sto let republiky, takže z obchodního a marketinkového hlediska jsme si lepšího soupeře, než Slovensko přát nemohli. Navíc to budou zápasy se speciálním nábojem pro hráče i fanoušky," kvitoval předseda českého fotbalu Martin Malík, jak si Šmicer vedl na pódiu. „Jeho štístko zase zafungovalo."

Slováci se Ukrajiny nezbaví

„Bude to důstojná oslava 100 let od vzniku Československa i na této úrovni, takže s českým soupeřem jsem spokojený. Jen místo Ukrajiny bych bral raději třeba Švédsko," přidával se prezident Slovenského fotbalového svazu Ján Kováčik.

„Ukrajiny se asi nezbavíme, k Čechům se není potřeba vyjadřovat," přitakala největší hvězda slovenské reprezentace Marek Hamšík. „Budou to těžké a vyrovnané zápasy."

„Já si skupinu představoval trošku jinak.Ukrajina je nevyzpytatelná, nepříjemná, navíc asi nepříliš atraktivní pro diváky. Pravý opak toho, co nás čeká se Slováky. Zápasy budou vyprodané, budou mít výbornou atmosféru, navíc je to blízko. Mohli bychom se s nimi poprat o vítězství ve skupině, i když šance mohou mít všechny tři týmy. Asi bude záležet na dané formě a jak přistoupí k jednotlivým zápasům," nechal se slyšet český reprezentant Vladimír Darida.

„Souhlas, složení skupiny je velice zajímavé, protože oba naši soupeři mají kvalitní mužstva se spoustou skvělých individualit. Se Slováky půjde navíc o federální derby, v němž pořád vládne rivalita," potvrzoval Daridův názor brankář Tomáš Vaclík. „Na poslední zápas se Slovenskem nemám právě nejlepší vzpomínky, protože jsme ho prohráli. Teď jim proto budu chtít prohru oplatit. Šance jsou otevřené, protože naše skupina nemá favorita."

Reklama