Hlavní obsah

Díky Sparto! Ukrajina dala přednost Letné před Edenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Ukrajiny odehrají nejbližší domácí utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Severní Makedonii 14. října na stadionu Sparty na Letné. Tamní fotbalová federace to oznámila na svých webových stránkách a za vstřícnost poděkovala nejen klubu, který jí hřiště propůjčí, ale také jeho hlavnímu rivalovi ze Slavie i celé Fotbalové asociaci České republiky.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Fotbalisté Ukrajiny oslavují gól v přátelském utkání s Mönchengladbachem.

Článek

„Společně s trenérským týmem jsme se rozhodli odehrát utkání se Severní Makedonií v Praze, na stadionu Sparty s názvem Epet Arena, který pojme asi 19 tisíc fanoušků,“ stojí v prohlášení místopředsedy federace Vadima Kostjučenka. Ukrajina pochopitelně hledala azyl z důvodu probíhajícího válečného konfliktu na jejím území, přičemž například poslední domácí duel (1:1 s Anglií) proběhl v polské Vratislavi.

Tentokráte ale využila vstřícnosti českých klubů, její reprezentanti tak v polovině října přicestují bojovat o postup na ME 2024 do Prahy. „Dlouhodobě jsme zváni do České republiky odehrát naše zápasy. Chci celé zemi poděkovat za pomoc během války s Ruskem, stejně jako její fotbalové asociaci (FAČR) za úžasnou spolupráci,“ prohlásila federace prostřednictvím Kostjučenka.

Kromě Sparty nabízela ukrajinskému národnímu týmu svůj stánek také Slavia. „Pokud by se rozhodli pro Eden, poskytli bychom jim veškeré služby a servis zdarma,“ řekl počátkem srpna předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Sešívaným se jak z tohoto důvodu, tak z důvodu jejich počínání před utkáními předkol Evropské ligy s ukrajinskými Dniprem a Luhanskem, děkovná slova také nevyhnula. Pro připomenutí, hráči Slavie mimo jiné nastoupili na hřiště ve žlutomodrých tričkách na podporu válkou zmítané země. Eden byl také prohlášen za první „mírové hřiště“ v republice.

„Vděční jsme také Slavii za její akce na podporu Ukrajiny během utkání evropských pohárů,“ ocenil přízeň sešívaného tábora Kostjučenko. Ten také doufá v domácí atmosféru v důležitém duelu na Letné, neboť si je vědom toho, že v zemi pobývá početná ukrajinská menšina. Fotbalová federace Ukrajiny navíc na utkání pozve jak zraněné vojáky, kteří se léčí v Česku, tak příbuzné těch, kteří v boji padli.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.