Hlavní obsah

Útočníci pro Euro. Schick je jednička a proti Chorému hrát nechcete, říká Svěrkoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adam Hložek, Tomáš Chorý, Mojmír Chytil, Patrik Schick. Tyhle čtyři útočníky pozval na svůj první sraz nový trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek. Může zmíněné kvarteto po březnových přátelácích v Norsku a s Arménií jet i na letní mistrovství Evropy? „Tahle nominace se mi líbí, kvalita všech čtyř je obrovská,“ říká bývalý reprezentační útočník Václav Svěrkoš v pořadu Přímák na Sport.cz.

Útočníci pro Euro. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

„Každý je trochu jiný, ale všichni jsou zajímaví,“ vykládá Svěrkoš. Kdo je pro něj ofenzivním číslem jedna? Odpověď nepřekvapí: „Patrik Schick.“ Útočník Leverkusenu většinu loňského roku promarodil, ovšem od listopadového návratu nastřílel už deset gólů.

„Nominace Chorého byla pro spoustu lidí možná překvapivá,“ zastaví se Svěrkoš u útočníka Plzně. „Hlavně u fanoušků jejích soupeřů není moc oblíbený, ale pro reprezentaci může být přínosem.“

Produktivní čahoun to ostatně ukázal hned při své premiéře v národním týmu. V listopadu gólem pomohl k vítězství 3:0 v rozhodujícím zápase kvalifikace na Euro proti Moldavsku. „Na hřiště přinese něco, co ostatní nemají. Je strašně těžké ho bránit, je extrémně nepříjemný. Zfaulujete ho a on vám ještě naloží. Chorého chce mít v týmu každý, ale proti němu hrát nechcete,“ popisuje Svěrkoš.

Předzápasový trénink fotbalové reprezentace v Norsku.Video: Sport.cz

Zatímco Chorý má za sebou teprve jeden start v národním týmu, slávista Chytil je už na jedenácti. K tomu přidal čtyři trefy. „Moc se mi líbil v pohárovém čtvrtfinále proti Spartě. Udělal spoustu práce, podržel míče a dařilo se mu v soubojích jeden na jednoho,“ chválí Svěrkoš.

„U Hložka je škoda, že v Leverkusenu nedostával tolik prostoru. Ovšem teď to vypadá, že by do Eura ještě mohl nějaké zápasy odehrát,“ doufá nejen Svěrkoš. Pro připomenutí: Hložek skóroval těsně před reprezentační pauzou, svým druhým ligovým zásahem v sezoně pomohl k výhře 3:2 v přestřelce s Freiburgem.

„Ale nároďák není jen o útočnících,“ upozorňuje Svěrkoš. „Když se tým dobře nastaví a kabina bude fungovat, Češi by na mistrovství Evropy klidně mohli být černým koněm turnaje.“

Reklama