Hlavní obsah

VIDEO: Role outsidera Čechy neuráží. V rámci taktiky na Španěly jsou i provokace

VIBORG

Přípravka mistrů světa! Český tým do jednadvaceti let ve středu na mistrovství Evropy v dánském Viborgu (v 18 hodin, ČT4) ve skupině B čeká jeden z nejtěžších soupeřů planety: Španělsko. „Jsou nejlepší v naší skupině,“ skládá poklonu protivníkovi český trenér Jakub Dovalil. Nejde jen o zdvořilostní frázi. Kádr soka je napěchovaný hvězdami za desítky milionů eur. Atraktivní duel můžete sledovat v on-line reportáži na Sport.cz

Foto: Reuters

Česká reprezentace do 21 let se utká s hvězdnými Španěly.

Článek

„Proti Ukrajině jsme měli v sestavě osm hráčů z české ligy. Ale nejsme špatní. Nevadí, že za nás nikdo nenabízí 40 milionů eur jako za jejich fotbalisty. Jsem si jistý, že pro Španěly v této věkové kategorii neznamená národní tým tolik, jako pro nás,“ prohlásil kapitán Bořek Dočkal.

Zatímco Španělé už mají takřka všichni velká angažmá a hrají ve velkých klubech po celém Pyrenejském poloostrově, Češi si cestu na výsluní teprve klestí. A právě souboje s dnešním protivníkem, či v neděli s Anglií, skýtají možnost ukázat své kvality. „Brankář de Gea z Atletika má jít do Manchesteru United. Přetahují se o něj i další velké kluby. Je pro mě čest nastoupit ve stejném zápase,“ smál se nevzrušeně brankář Tomáš Vaclík, jenž dosud chytal jen druhou ligou v dresu Viktorie Žižkov.

Dvakrát vyhrál Ligu mistrů a v Dánsku byl jen na lavičce

Ve španělském dresu jsou kupříkladu záložník Javi Martínez z Bilbaa. V minulé sezóně odehrál 36 zápasů španělské ligy a doma má zlatou medaili z MS 2010 v JAR stejně jako Juan Mata z Valencie, jenž dal v 33 duelech La Ligy 8 gólů. A útočník Bojan Krkič s Barcelonou vyhrál kromě domácí soutěže dvakrát Ligu mistrů. Přesto se v minulém zápase nevešel do základní sestavy španělské jednadvacítky. Jen cena těchto borců je přes 70 milionů eur, tedy miliarda a půl korun. A spoluhráči patří rovněž k oporám španělských klubů.

Čechy prověří i hráč FC Barcelona Bojan Krkič (vlevo).foto: Reuters/Francisco Bonilla

„V áčku jde o ikony světových velkoklubů. Torres, Villa, Iniesta či Xavi jsou nepřekonatelní, nejlepší na světě. V jednadvacítce mají v uvozovkách jen opory španělských mužstev,“ říkal Jan Morávek, pamětník březnového střetu elitních výběrů z Grandy, v němž Česko prohrálo. „Nehrajeme přece s jejich reprezentačním áčkem, v němž mají fakt nejlepší hráče světa na všech postech. Hra je sice podobná, plná narážeček na jeden dotek, krátkých pasů a kliček, ale dají se ubránit spíše než španělský první tým,“ mínil záložník Lukáš Vácha.

„V ofenzivě jsou bezpochyby výborní. Ale už nejsou tak žhaví jako před časem, kdy každého válcovali,“ přemítal český trenér. „Strašně hřeší na svoje individuální schopnosti. Každou akci chtějí dotlačit až do kuchyně a dávat do prázdné branky. Vůbec nestřílí ze střední vzdálenosti, takže když je nepustíme do vápna, máme vyhráno,“ spřádal plány Vácha.

Rozbít kolotoč přihrávek

Tak jednoduchá cesta k vítězství, které by znamenalo jistotu postupu do semifinále, však nebude. „Musíme rozbít kolotoč jejich přihrávek. Když zamezíme sérii pětadvaceti až třiceti narážeček na jeden dotek a akce rozbijeme, hru rozkouskujeme, můžeme uspět,“ vykládal Dovalil. „Ale určitě nebudeme hrát jako naše áčko v Granadě v kvalifikaci o ME,“ ujistil, že totální zákopovou válku praktikovat nebude.

Součástí taktického plánu jsou i drobné provokace. „Pouštěli jsme klukům krátký sestřih zápasu Dánska se Španělskem, které sice vyhrálo, ale když inkasovalo a autor branky se začal radovat přímo v pokutovém území, španělský obránce Ruiz situaci neustál, slavícího Dána napadl a musel do sprch. Kluci si určitě vzali ponaučení,“ usmíval se spiklenecky Dovalil.

Zcela v klidu ho nechala skutečnost, že sázkové kanceláře i přes vítězství v úvodním utkání s Ukrajinou Česko pasovaly do role jasného outsidera a jednoznačně favorizují španělského soka. „Nijak mě takové předpoklady neuráží. Jde přeci o zodpovědnost lidí, kteří kursy vypisují a jsou za svoji práci zodpovědní,“ naznačil trenér, že až zápas skutečně ukáže, jak dobře dělají bookmakeři svoji práci. „Nemusíme přece nikomu nic dokazovat. Hrajeme pro lidi, kteří nám fandí, abychom jim udělali radost.

Těm co sází proti nám, ji udělat nechceme,“ prohlásil bojovně stoper Marek Suchý.

Utkání Česko-Španělsko začne ve Viborgu v 18 h., přímý přenos vysílá ČT4. Hlavním sudím je Rakušan Schörgenhofer.

Trenér Dovalil pravděpodobně nasadí následující sestavu:
Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Morávek, Vácha, Hloušek - Pekhart.

Reklama