Hlavní obsah

V Makedonii bere Brückner pouze vítězství

PRAHA

Poslední utkání letošního roku čeká zítra reprezentační výběr fotbalistů Česka. Ve Skopje nastoupí v boji o mistrovství světa v Německu v 17.30 hodin proti domácí Makedonii s cílem navázat na dvě kvalifikační vítězství s Rumunskem a v Arménii. "Chlapci mi při nedělním srazu hezky zazpívali. Jenže chtěl bych od nich tři body z Makedonie," vtipkoval kouč české reprezentace Karel Brückner.

Článek

Ten v sobotu oslavil pětašedesáté narozeniny a mimo jiných dárků dostal i fotografické tablo mapující jeho trenérskou kariéru u národního týmu jedenadvacetiletých před čtyřmi lety až po současnost.

Hráči vyspávali únavu

O pár desítek vteřin později už trenér zcela vážně dumal o středeční bitvě. "Chceme vyhrát, jiný výsledek znamená ztrátu," říkal nekompromisně Brückner. Tuší, že cesta k úspěchu bude složitá. "Soupeř hraje hodně agresivně a razantně, kvalitně brání ve středu pole a má silnou mezihru. Hodně nebezpečné jsou jejich brejky," odkrýval poznatky o soupeři šéf české lavičky. "Makedonská sestava bude zřejmě stejná jako v jejich remízovém utkání s Nizozemci," přemítal Brückner.

Tomu se teprve včera dopoledne hlásili všichni nominovaní včetně dodatečně povolaného obránce Davida Rozehnala z Brugg. "Jiránek s Hübschmanem nejsou úplně zdraví, a proto jsme se rozhodli kádr rozšířit, abychom předešli případným komplikacím. Navíc jsme ještě pro jistotu hned po nedělních utkáních u hráčů ověřovali, jestli jsou v pořádku," líčil nepříjemné peripetie.

Skutečnost, že má kompletní kádr k dispozici až dva dny před utkáním, ho evidentně dráždí. "Vím, že se budu opakovat, ale tenhle sraz je dost o odpočinku a regeneraci. Hráči dopoledne dospávali náročný program. Bude to spíše o mobilizaci. Na někom ještě sedí můra nevydařených zápasů z klubů. I proto jsme videosestřih z utkání Makedonců s Nizozemci přesunuli až na odpoledne, kdy jsme absolvovali i trénink a regeneraci," vyprávěl včera Brückner.

O sestavě ještě nemá i s ohledem na zdravotní problémy některých hráčů jasno. Vzhledem k návratu Poborského s Barošem zřejmě nezbude v základu místo pro Sionka a Vachouška, otazník visí nad obsazením pravého kraje obrany s ohledem na Jiránkův zdravotní stav. "V záloze máme tři varianty, v obraně nám možnosti rozšířil Rozehnal," vyložil trenér.

Klopýtnutí si nepřipouští

Jeho svěřenci si nepřipouštějí možnost podcenění nepříliš zvučného soupeře. Remízy Makedonců s Nizozemci a Angličany jsou pro ně dostatečným varováním. "Určitě se na nás budou chtít vytáhnout, ale my jsme motivací pro každého soupeře a máme dostatečně kvalitní mužstvo, abychom to zvládli. Přestože nás čeká silnější soupeř, než byla Arménie, nepřipouštím si žádné klopýtnutí," tvrdil obránce Tomáš Ujfaluši, který před třemi lety právě v Makedonii absolvoval reprezentační premiéru.

Rovněž útočník Milan Baroš doufá, že český tým naváže na dvě minulá kvalifikační vítězství. "Měli bychom zápas zvládnout, i když nás podle všeho čeká hodně bouřlivá atmosféra. Věřím, že prodám formu z klubu a konečně se trefím i v národním dresu, kde se mi v minulých zápasech v koncovce tolik nedařilo," doufal borec, který o víkendu zaznamenal hattrick v anglické lize.

V historii jsme se s Makedonci střetli jedinkrát. Před třemi lety český tým ve Skopje v přátelském utkání remizoval 1:1, zápas pamatují ze současného kádru Ujfaluši, Poborský, Heinz, Rosický, Koller, Lokvenc, na lavičce byl Jankulovski, jehož otec pochází právě z Makedonie.

Domácí budou bezpochyby chtít odčinit ostudnou prohru z Andorry. Jejich kouč Dragan Kanatlarovski po blamáži nabídl svůj post, ale výkonný výbor mu vyslovil plnou podporu a on na oplátku slíbil, že tým obratem vrátí do hry o postup.

Bez Šumulikoskiho

Musí však oželet bývalého záložníka Synotu Veliče Šumulikoskiho, který je v trestu za vyloučení v Rumunsku. Po zranění se vrátila brankářská jednička Miloševski, jenž stejně jako Šumulikoski vynechal dva zápasy. Trest má i Stojanovski z APOEL Nikósie, Gabrielův spoluhráč z Bielefeldu Trajanov se nedostal do výběru kvůli poklesu formy.

Kanatlarovski má v týmu legionáře ze třinácti zemí, na sraz přiletěli hráči až z Japonska a Saúdské Arábie. Reprezentace se přesune do Skopje dnes ráno, v 17 hodin absolvují hráči oficiální trénink na Městském stadiónu.

MAKEDONIE - ČESKO
Skopje - středa, 17.30 h, TV Nova, rozhodčí Meier (Švýcarsko)
Pravděpodobné sestavy:
Makedonie: Miloševski - Božinovski, Sedloski, I. Mitreski, Vasovski - Krstev, A. Mitreski, Jančevski, Panděv - Šakiri, Stojkov.
Česko: Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Heinz - Koller, Baroš.

Reklama

Související témata: