Hlavní obsah

Vyměnit Šilhavého, nebo ne? Experti hodnotí i nominaci Kúdely a konkurenci mezi brankáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro odvolání trenéra fotbalového národního týmu Jaroslava Šilhavého není po sestupu v Lize národů důvod, shodují se experti, které oslovila redakce Sport.cz. Jaké uvádějí argumenty, co s odstupem času říkají na nominaci Ondřeje Kúdely, nesahá podle nich Jindřich Staněk po pozci gólmanské jedničky a ukázala reprezentace v posledních utkáních opravdu svůj výkonnostní strop?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání s Portugalskem.

Článek
Fotogalerie

Na otázky ohledně fotbalové reprezentace odpovídali bývalý útočník s 340 ligovými zápasy a 92 góly Luděk Zelenka a bývalí reprezentanti se zkušenostmi z českého i německého fotbalu David Jarolím a Milan Fukal.

Předseda FAČR Petr Fousek řekl, že Jaroslav Šilhavý jeho podporu má, objevují se však hlasy, které žádají změnu. Jaký je váš postoj?

Luděk Zelenka: „Nezastávám názor, že by měl být odvolán. Zapomíná se, že Liga národů je vlastně příprava na kvalifikace o šampionáty. Tím, že jsme byli v té nejlepší, prezentovaly se zápasy v ní jako utkání roku. Prostor pro zkoušení byl malý. Testovat třeba proti Španělsku je složité."

David Jarolím: „Pan Fousek chtěl uklidnit situaci, aby hned nezačaly spekulace o výměně. Je potřeba si říct, zda převažovaly dobré, nebo špatné zápasy. U nás se vždy vytvoří taková bublina, že jakmile se vydaří jedno utkání, je všechno super, když ne, je všechno černé. Ok, nepodařilo se postoupit na MS, což je obrovská škoda, na druhou stranu poslední EURO nebylo vůbec špatné. Teď byly asi chyby v sestavě i nominaci, ale to sami trenéři vědí. Neodehráli jsme nudné zápasy a k žádným razantním krokům bych teď nesahal. Nevidím kandidáta, který by byl tak fantastický, aby Šilhavého nahradil.

Milan Fukal:„Nemyslím si, že by odvolání bylo správným krokem. Nechal bych to takhle do konce kvalifikace na mistrovství Evropy 2024 v Německu, přece jenom trenér už hráče zná a ví, jak s nimi pracovat.

Bylo chybou nominovat zkušeného Ondřeje Kúdelu, který v červnu sáhl po angažmá v Indonésii a trenérům nebyl moc na očích?

Luděk Zelenka:„Z nominace jsem byl překvapený. Přiletěl přes celý svět, bylo vůbec nákladné ho dostat do Evropy. Je pravda, že situace se stopery není růžová, po zranění Jakuba Brabce je ještě složitější. Nakonec tedy dobře, že tady Kúdela byl. Zkušenostmi si to odehrál, musí mít ale podporu a kooperaci se záložníky, což s Portugalskem vůbec nefungovalo. Ve Švýcarsku si to tak nějak odehrál. Už to ale asi nebude ten potenciál, se kterým budeme chtít hrát o EURO a následně o mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král a Ondřej Kúdela během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy Ligy národů s Portugalskem a Švýcarskem.

David Jarolím: „Možná risk, který nevyšel. Ale musíme to chápat z pozice trenéra, Kúdelu zná dlouho. Podívejme se na jiné země, kde se povolávali hráči z Číny, i když tamní liga je asi lepší než indonéská. Důležité je, jak hráč důvěru splatí, což teď moc neklaplo. Na druhou stranu Kúdela patří k našim stoperům s nejlepší rozehrávkou. Nominaci chápu, ale teď můžeme říct, že to moc nevyšlo.

Milan Fukal: „Nevyčítám trenérovi, že vsadil na Kúdelu. Každý kouč má okruh svých hráčů, kterým věří, které má vyzkoušené. I když nemají top formu. To, že Kúdela nehraje v až tak kvalitní soutěži a musí dlouho cestovat, je samozřejmě mínus. Bez ohledu na jména, pokud budeme mít tři lepší stopery, budou hrát oni. To teď nebylo.

Ukázali Češi v Lize národů svůj strop?

Luděk Zelenka:„Výkonnostně asi ano. Někteří kluci si sáhli na strop. Realita je taková, že na skupinu A momentálně nemáme, výsledkově se skupina nepovedla. A podle výsledků se vše hodnotí. Pohyboval jsem se během zápasů mezi lidmi z FAČR, jejich hodnocení výrazně ovlivnilo konečné skóre. Skoro jsem musel jim říkat, že to nebylo tak zlé, že jsme měli smůlu. Ale za to se nedá schovávat pořád. Výsledek ovlivňuje nejen pohled laické veřejnosti, mnozí chtějí hlavu Jardy Šilhavého.

David Jarolím: „Portugalsko ukázalo kvalitu, ale měli jsme na to, abychom ho více potrápili. Ve Švýcarsku jsme měli i smůlu, na šance jsme byli lepší. Výkon byl živější, s větším sebevědomím, hlavně dopředu. Španělsko má také top tým a byli jsme schopni s nimi hrát dobře, i když často v hlubokém bloku. Nejsme tým třeba jako Španělsko, kde by stopeři byli schopni konstruktivně rozehrát, ale máme spolehlivé hráče s jinými zbraněmi. Nejjednodušší by bylo říct, že na velké týmy prostě nemáme, ale já si myslím, že to tak není. Jde také o aktuální formu. Pokud hráč nenastupuje v klubu, tak nevím, jestli by měl být povolávaný. Fotbalistů máme dost a nejsme svázáni úplně malým výběrem.

Milan Fukal: „Ne. Během tří dnů předvedli diametrálně odlišné výkony. V klucích to je, záleží jenom na aktuální formě, na rozpoložení i systému. Že nedáme penaltu nebo neproměníme šance, to je technická věc. Čtyřka vzadu vyhovuje týmu očividně víc. Asi to občas chce odvahu, kterou si jako trenér odůvodním. A sice sázet víc na aktuální formu než na dlouhodobost.

Hodnotící komentář kouče Jaroslava Šilhavého: „Obecně mohu říct, že jsme předváděli odhodlané výkony, někdy až na hranici našich možností. Díky bojovnosti a velkým srdcím našich hráčů jsme nakonec hráli o udržení až do posledního utkání. Je zapotřebí uznat kvalitu soupeřů. Tohle není výmluva, ale konstatování faktu. Pro nás by naopak měla být motivace, abychom se do budoucna snažili naši výkonnost posouvat stále dál. Ověřili jsme si, kde máme největší rezervy, ve kterých oblastech bychom se měli zlepšit a na jaké hráče se můžeme do budoucna spolehnout:“

Není čas na větší rotaci brankářů?

David Jarolím: „Jindřich Staněk by si šanci zasloužil, sám jsem překvapený, jak dobrý je. Gólmani jsou ale vždy citlivé téma, Češi navíc s muži v bráně nikdy problémy neměli. Trenér se musí rozhodnout a možná jít i proti týmu. Vaclík už má určité postavení, ale Staněk ukázal, že na to má. Dokáže tým podržet, u kvalitních gólmanů se mi libí, když dokáží zvládnout těžké situace. Minimálně si řekl o více prostoru. A co má pak říkat Jiří Pavlenka, který chystá bundesligu a dlouhodobě ukazuje stabilní formu?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk oslavuje gól svého týmu během utkání proti Slavii.

Milan Fukal:„Situaci gólmanů nedokážu plně zhodnotit. Vaclík šel ze Sevilly do Olympiakosu, což mu myslím ublížilo. Mohl jít v jeho věku ještě do kvalitnější soutěže. Staněk mu ale šlape na paty.

Měl by trenér Jaroslav Šilhavý u národního týmu pokračovat?
ano
39,9 %
ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 3752 čtenářů.

Reklama