Hlavní obsah

Za ty výroky bych se styděl. Za to, že jste přivedl fotbal na mizinu také, vyčítá Rajchl Košťálovi

Nejenže striktně odmítl, že by rozfofroval milióny, nejenže se vysmál všemu, co mu současná fotbalová generalita vyčítá a z čeho ho viní. Bývalý nejmocnější muž českého fotbalu Vlastimil Košťál dokonce Haškovu strahovskou vládu pořádně strhal. Zatímco Ivan Hašek se do veřejné polemiky s někdejším frontmanem pouštět nechtěl, jeho místopředsedu a Košťálova předchůdce v křesle místopředsedy Jindřicha Rajchla výpady tyrolského hoteliéra chladným nenechaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Zatímco fotbalový šéf Ivan Hašek s Vlastimilem Košťálem polemizovat nechce, jeho místopředseda Jindřich Rajchl se do bývalého fotbalového vládce pustil.

Článek

Docela překvapilo, že někdejší vládce nad českým fotbalem Vlastimil Košťál předstoupil před disciplinární komisi, aby se zpovídal z hříchů a restů, z nichž ho viní forezní audit, jenž jste si nechali vypracovat a kterým se budete zabývat na středečním výkonném výboru. Zato jeho kritika současného vedení nepřekvapila...

I já jsem byl rád, že k nám do Čech po čase zase přijel z Tyrol a něco moudrého nám řekl. Člověk si občas totiž říká, zda mu stojí za to pracovat pro český fotbal mnoho hodin denně, přinášet do něj nové nápady, impulsy a na rozdíl od něho i peníze s tím, že jedinou „odměnou“ mu je kritika lidí, kteří sami pro fotbal nedělají vůbec nic. Ale když jsem četl a slyšel několik vět od pana Košťála, jsem si jist, že to cenu má. Protože i kdyby té kritiky na naši hlavu bylo mnohonásobně víc, pořád je to pro český fotbal lepší, než kdyby jej dále řídili lidé jako on.

Jenže on se nepřijel jen zpovídat, on vás i celé strahovské vedení setřel, že na vás nezůstala nit suchá...

První poznání, jež jsem udělal, je zkušenost, že ve fotbale se pohybují dva druhy funkcionářů. Jedni žijí pro fotbal, druzí žijí z fotbalu. V tom je mezi námi zásadní rozdíl. Já žiji ze své právnické praxe a pro fotbal, z něhož nemám vůbec nic. Pan Košťál žil z fotbalu a na jeho úkor. A podle všeho dobře. Dokonce podle jeho některých nejbližších spolupracovníků z té doby - mimořádně dobře.

To už ovšem zavání osobnímí ataky a invektivami...

Vůbec ne. Nevyčítám mu politickou minulost, jak byl často zvyklý, protože nás, později narozené, to vlastně už ani nezajímá. Pro mně to není žádný problém. Dokonce mu přeji, že se z něho stal významný tyrolský hoteliér.

Jenže když tyrolský hoteliér Košťál odcházel ze Strahova, zanechal ve fotbalové pokladně 75 miliónů. Teď to samozřejmě připomíná a při návštěvě Prahy se jimi ostatně opět oháněl. A vy finanční aktiva z Košťálovy éry těžko můžete zamlčet...

Za tento výrok bych se na jeho místě styděl. Byl s národním mužstvem na EURO 2004 v Portugalsku, na MS 2006 v Německu a před dvěma lety na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku a určitě ví, kolik činil celkový příjem svazu z těchto akcí. Můj odhad nejlépe ilustruje otázka zástupců FIFA, kteří krátce po volbách zavítali na náš výkonný výbor. Ta otázka zněla: „Kde máte tu miliardu“? Já na ni otázku odpovědět nedokázal, ale on by odpověď možná mohl znát. Třeba ví, kam ty peníze zmizely…

Ale 75 miliónů vám zanechal, to nepopřete...

Má pravdu. V polovině roku 2009, kdy jsem se stal členem výkonného výboru ČMFS, skutečně nebylo v pokladně o mnoho více než 75 miliónů. Těch 75 miliónů, které naši předchůdci získali prodejem domu na Kozím náměstí. Kdyby se tento dům neprodal, nebylo by tam nic. Proto mi vrtá hlavou, za co vydali tolik peněz? Co to bylo za hospodáře, že nebýt prodeje domu na Kozím náměstí, přivedli by svaz při účasti na třech vrcholných šampionátech doslova zum Grund? To je vlastně tyrolsky - tedy na mizinu. A vlastně, proč vůbec ten dům prodávali?

Košťál přece odpověděl jasně - dům na Kozím náměstí potřeboval rekonstrukci. Hodně nákladnou a drahou rekonstrukci...  A protože svaz na ni neměl, jednoduše se baráku zbavil!

Ale prodal by ho, kdyby byl jeho? Myslím, že by jako každý rozumně uvažující člověk dům nanejvýše pronajal. Třeba za rekonstrukci. A o tom, že prodával rodinné stříbro fotbalu, ani nemluvím. Suma sumárum – po třech účastech na vrcholných šampionátech, z nichž každý přinesl do svazové pokladny přes 300 miliónů Kč, nám v pokladně zbylo 75 miliónů za prodej domu, který český fotbal vlastnil už od dvacátých let minulého století. Domu, jehož tržní hodnota vysoce převyšovala částku 120 miliónů Kč. Opravdu výkon hodný supermanažera.

Až dosud byla řeč jen o Košťálově filipice proti závěrům forezního auditu, o jeho obhajobě proti výtkám, že zašantročil milióny a na Strahově si vůbec počínal krajně nehospodárně, zjištěním, kvůli nimž ho chcete hnát k odpovědnosti a požadovat na něm vrácení dvaceti miliónů. Jenže on nezůstal jen u obhajoby a přešel do protiútoku. Třeba tím, že vás nařkl z toho, že jste se svazu udělali vlastně divizi Sazky...

Dokonce zadlužené Sazky, jak řekl, i když přesně nevím, co měl na mysli. To, že jsme dceřiné společnosti Sazky prodali v době finanční krize domácí televizní práva za cenu o 35 miliónů korun vyšší - tedy téměř se stoprocentním navýšením, než tato práva kdy prodal on a jeho lidé? Nebo že nám Sazka poskytla k distribuci vstupenek na utkání reprezentace své terminály, takže na rozdíl od někdejšího „transparentního losování“ vstupenek, při němž se běžný fanoušek de facto neměl šanci k lístkům dostat, poskytuje všem lidem od Aše až po Břeclav stejnou možnost získat lístky a k tomu si je koupit pár metrů od svého domova? A profit Sazky? I kdyby byla všechna utkání vyprodaná, Sazka na prodeji vstupenek vydělá asi 0,001% svého obratu! Pro srovnání - je to stejné, jako kdybych já nabídl panu Košťálovi obchod, z něhož vydělá pětikorunu. Člověk by spíš řekl, že Sazka slouží fotbalu, a ne fotbal Sazce. Nebo se mýlím? A to už ani nemluvím o televizních právech pro zahraničí, která svaz dnes zhodnocuje za cenu o tři sta procent vyšší než v dobách Košťálovy vlády. V době krize. Napadají mě dvě vysvětlení - buď je to charismatem Haška a tím, že jsme geniální vyjednavači, nebo tím, že Košťál a jeho lidé televizní práva neprodávali dobře.

Váš předchůdce v křesle místopředsedy se pustil i do vás, neboť mu neunikla kauza kolem poháru pro středoškoláky ve středních Čechách. Narážkou na dva miliony korun, které jste nechal poslat bůh ví kam...

Proto mě lidé ze skupiny, která je Košťálovi stále věrná, vyzývají k rezignaci. Prý kvůli dvěma milionům, jež jsem měl poslat na účet spřízněné firmy, kde měly skončit. Neskončily. Naopak – zorganizoval se za něj největší mládežnický fotbalový turnaj v historii Středočeské fotbalové župy. Možná by mě mohli vyzvat k rezignaci i za to, že jiná se mnou spřízněná firma poslala do amatérského fotbalu šest milionů Kč a nabídla produkt, který může v průběhu příštích tří let přinést českým amatérským klubům dalších až pět set milionů korun. Nebo za to, že další firma, k níž mám osobní vazby, se stala partnerem mládežnického fotbalu a přispěla na něj částkou tři miliony korun.  Pro pana Košťála je nepochopitelné, že by místopředseda svazu mohl peníze do fotbalu nosit a starat se i o amatérský a mládežnický fotbal. Podle něho by se měl místopředseda patrně věnovat pouze stavbě národního fotbalového stadionu a budovat si pozici frontmana jakožto manažer reprezentačního týmu a peníze utrácet. Proto se už nedivím, že se mu nelíbí, jak svou práci dělám.

Reklama

Související témata: