Hlavní obsah

Zatímco asistent a kapitán touží po soupeři z Ostrovů, trenér Šilhavý před losem baráže žádné přání nemá

Asistent reprezentačního kouče Jiří Chytrý si hned po kvalifikační derniéře s Estonskem přál za soupeře v baráži Skotsko nebo Wales. Zaskakující kapitán národního týmu Vladimír Coufal se k němu přidal. „Chtěli bychom zase na Ostrovy,“ vyslovili společnou touhu. Na rozdíl od nich trenér národního týmu a jejich šéf Jaroslav Šilhavý, v té době uvězněný doma v covidové karanténě, žádného vysněného soupeře před losováním nemá.

Nelze vybírat a říct, že někdo z těch soupeřů je slabý, říká před losem baráže Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Samozřejmě bych si přál protivníka, přes kterého bychom prošli do finále play off a pak až na světový šampionát do Kataru," nechal se slyšet před losem, který proběhne v pátek v 17 hodin ve švýcarském Curychu. Šilhavý na losování nepoletí, zastoupí ho jeho asistent Chytrý.

„V baráži už si nevyberete. Samozřejmě že mezi dvanácti účastníky jsou favority reprezentace Itálie a Portugalska a pak ti další. Nelze však říct, že některý z možných soupeřů je slabý," nechtěl se pouštět do spekulací, jaká konstelace by byla pro české fotbalisty nejpřijatelnější.

„My budeme na jaře hlavně potřebovat, aby byli všichni hráči zdraví a k dispozici jsme měli i ty důležité. Když tomu tak bude, mohli nebo měli bychom baráž zvládnout. A to i přesto, že do ní vstoupíme zápasem venku," uvědomuje si dobře úskalí a ošidnost baráže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zprava): Vladimír Coufal, Tomáš Vaclík, Tomáš Souček a Antonín Barák děkují fanouškům po utkání kvalifikace MS 2022.

V ní bude tucet celků rozděleno do tři pomyslných pavouků po čtyřech účastnících.

V prvním kole, oficiálně semifinále play off, budou mít výhodu domácího prostředí celky, které skončily v kvalifikaci o Katar ve svých skupinách na druhé příčce a nasbíraly nejvíc bodů. Česká reprezentace mezi ně nepatří, protože skončila až třetí za Belgií a Walesem, takže se do baráže dostala stejně jako Rakousko díky prvenství ve své skupině předchozího ročníku Ligy národů.

Baráž, která je na programu v závěru března příštího roku, začne tudíž na hřišti soupeře, přičemž los rozhodne, zda to bude Portugalsko, Skotsko, Itálie, Rusko, Švédsko či Wales.

„Bylo by samozřejmě lepší hrát doma před vlastními diváky, kteří by nás určitě táhli. Ale když budeme mít k dispozici kompletní kádr včetně dlouhodobých marodů Schicka, Jankta, Provoda, Kúdely či Černého a budeme moc vybírat z nejlepších hráči, půjdeme do baráže v jiné situaci než na podzim," připomněl reprezentační kouč trable s přeplněnou marodkou, s níž se v uplynulých měsících potýkal.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pro světový šampionát v roce 2022 bude v Kataru k dispozici osm nových stadiónů.

Po barážovém semifinále hraném na jeden zápas je na programu finále. I to se hraje pouze na jedno utkání, přičemž o domácím celku rozhodne páteční los.

Se třemi z šestice možných semifinálových soupeřů se Šilhavého celek utkal v průběhu letošního roku, takže ví, co od nich čekat.

„A oni od nás, protože si nás také osahali. Navzájem víme, jak kdo hraje, v březnu ovšem rozhodne aktuální forma," poznamenal reprezentační kouč v narážce na zápasy s Itálií (prohra v přípravě v Boloni 0:4), Skotskem (výhra na EURO v Glasgowě 2:0) a Walesem (kvalifikační prohra v Cardiffu 0:1 a pražská remíza 2:2).

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Moderní Katar roste přímo před očima.

Pochopitelně s vírou, že lépe připraven a v lepší formě bude jeho tým, baráž zvládne a na světový šampionát do Kataru postoupí. Pro Šilhavého by šlo o nejkrásnější dárek k listopadovým šedesátinám, pro český fotbal pak k 120. výročí od založení, které připadlo rovněž na listopad.

Reklama