Hlavní obsah

Reprezentaci táhli debutanti. Chorý? Připomíná legendárního Bombera, myslí si expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři nadmíru povedené premiéry. Fotbalisté českého národního týmu si pondělní výhrou 3:0 nad Moldavskem zajistili účast na nadcházejícím mistrovství Evropy, které bude příští rok pořádat Německo. A nováčci Tomáš Chorý, Vasil Kušej i Martin Vitík na sebe upozornili velmi slušnými výkony. „Dostali šanci a čapli ji na sto procent,“ ocenil trojici debutantů trenér František Straka v pořadu Přímák na webu Sport.cz.

Premiéry Chorého, Vitíka a Kušeje v národním týmu. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Snový večer prožil hlavně téměř dvoumetrový habán Chorý. Odchovanec Sigmy Olomouc ve svém domovském městě připravil parádní přihrávkou šajtlí první gól Davidu Douděrovi, druhý pak vstřelil sám hlavou po rohovém kopu. Navíc právě po souboji s Chorým a přísné žluté kartě s pořadovým číslem dva byl vyloučen moldavský stoper Vladyslav Baboglo. Lepší vstup do národního týmu si lze jen těžko přát. Útočník Viktorie Plzeň přitom začátkem roku oslavil 28.  narozeniny, takže se na premiéru slušně načekal.

„Osmadvacet je ideální věk. Tomáš ukázal nejen na reprezentační úrovni, ale i v Plzni, že je kanonýrem. Potřebujeme typologii hráčů, jako je právě on,“ domnívá se Straka. „Navíc se hodil do stylu hry. Jasně jsme věděli, že do vápna budou chodit centry. To je pro něj ideální,“ uvědomuje si bývalý kouč obou pražských S, jenž poté nabídl srovnání s jedním z bývalých reprezentačních kanonýrů. Nebo spíše Bomberů?

Právě takovou přezdívku si totiž vysloužil Tomáš Skuhravý, který se právě se Strakou, ještě coby aktivním hráčem, v národním týmu podíval na MS v Itálii v roce 1990. A navíc se tam stal druhým nejlepším střelcem šampionátu. „Vzpomínám na naši éru, kdy tam byl ještě Tomáš Skuhravý. To je úplně to samé. Nebyl to hráč do kombinace, potřeboval centry ze strany, dostávat se to vápna. A my tam máme přesně tyhle kluky, například i Tomáše Čvančaru, což je dobře,“ pochvaloval si Straka.

Ale zapomenout na další dva výše zmíněné fotbalisty, kteří si proti Moldavsku odkroutili premiéru, by snad byl hřích. Například třiadvacetiletý čipera Vasil Kušej za něco málo přes půl hodiny na place demonstroval snad všechny své přednosti. Rychlost, dynamiku, driblink, odvahu. Navíc přidal i perfektně rozehraný rohový kop, po němž se z přesného zásahu radoval Chorý, a podepsal se i pod trefu Součka. „Přišel a ukázal, co je mu vlastní. Bylo jasné, že když máme Moldavce dostat pod tlak, potřebujeme k tomu křídelní hráče, kteří umějí jeden na jednoho,“ chválil Straka.

Na třetím reprezentačním srazu A-týmu se konečně na hřiště podíval i mladý stoper Martin Vitík. A z veledůležitého utkání se mu kolena nerozklepala. Ba naopak, ze stoperské trojice odvedl asi nejlepší výkon a výrazně pomohl k čistému kontu. Statistický portál WhoScored jej navíc zařadil do ideální sestavy posledního kola kvalifikací na mistrovství Evropy. „Jsem rád, že to zvládl výborně,“ těšilo Straku.

Stanou se tedy Chorý, Kušej a Vitík základními stavebními kameny reprezentace pro EURO v Německu, na němž po rezignaci Jaroslava Šilhavého již povede mužstvo nový trenér? „Napevno asi ne. Ale je skvělé, že máme kam sáhnout. Bude zajímavé sledovat, kdo se do nominace dostane,“ uzavřel Straka.

Který z nováčků by měl dostávat šanci v reprezentační sestavě pravidelněji?
Tomáš Chorý
57,6 %
Martin Vitík
16,3 %
Vasil Kušej
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1406 čtenářů.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen