Hlavní obsah

Revoluce ve fotbale! Dvanáct evropských velkoklubů se dohodlo na založení elitní ligy

Praha

Dvanáct předních evropských fotbalových klubů se dohodlo na založení Super ligy (European Super League, ESL). Mezi zakladatele nové uzavřené soutěže zatím patří šest anglických týmů - Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham a dále AC Milán, Atlético Madrid, Barcelona, Inter Milán, Juventus Turín a Real Madrid. Proti této inciativě se ostře ohradila UEFA i FIFA a také někteří vlivní politici.

Foto: Susana Vera, Reuters

Radost hráčů Realu Madrid, který patří k zakladatelům ESL.

Článek

Spekuluje se však, že počet účastníků ještě před startem úvodního ročníku nové soutěže naroste na 15, které by každou sezonu doplnilo pět kvalifikovaných klubů na celkových dvacet účastníků. Z významných evropských týmů už ale měly odmítnout účast na novém projektu, který bude financovat banka JPMorgan, Bayern Mnichov a Paris Saint-Germain.

Podle nedělního prohlášení klubů k nové lize se jedná o soutěž, která se začne hrát „jakmile to bude proveditelné". V dřívějších plánech se hovořilo o ročníku 2022/23. Zápasy by se měly konat v týdnu, takže by neměly zasahovat do národních soutěží.

FIFA a UEFA Superligu odsoudila

UEFA, anglická Premier League, španělská La Liga, italská Serie A, a třeba i britský premiér Boris Johnson či francouzský prezident Emmanuel Macron krok velkoklubů odsoudili. FIFA už dříve prohlásila, že tento projekt neuzná a jeho účastníkům nebude umožněno hrát na mistrovství světa.

Zakládající kluby ve zprávě ke vzniku nové soutěže uvedly, že „se těší na diskuzi s UEFA a FIFA a na společnou spolupráci a partnerství, které přinesou nejlepší možné výsledky pro novou ligu a fotbal jako takový." Členové Super ligy budou mít k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun).

Sama UEFA plánovala v pondělí potvrdit plán na reformu nové Ligy mistrů se 36 účastníky. Nicméně nová evropská dvanáctka má za to, že reforma nebude dostatečná, a proto se rozhodla k vlastnímu kroku.

Zástupci Super ligy to vysvětlují tím, že „globální pandemie akcelerovala nestabilitu v existujícím evropském fotbalovém ekonomickém modelu".

UEFA ve svém prohlášení zdůrazňuje, že spolu s národními svazy a ligami, z nichž zakládající kluby ESL pochází, a také s FIFA a všemi ostatními asociacemi a národními soutěžemi se bude ze všech sil novému projektu snažit zabránit.

„Zůstaneme jednotní v naší snaze zastavit tento cynický projekt, který je založen na sobeckých zájmech několika klubů v době, kdy společnost potřebuje solidaritu víc než kdy jindy. Zvážíme všechny dostupné prostředky na všech úrovních, právních i sportovních, abychom něčemu takovému zabránili. Fotbal je založen na soutěžení a sportovních hodnotách. A nikdy tomu nemůže být jinak," stojí mimo jiné v prohlášení UEFA.

Dvanáct fotbalových velkoklubů, které oznámily založení superligy, už ale zahájilo právní kroky proti případným trestům od federací FIFA a UEFA. Agentura AP uvedla, že superligové kluby o tom informovaly v dopise šéfy světové federace Gianniho Infantina a jeho evropského protějška Aleksandera Čeferina.

"Máme obavy, že by FIFA a UEFA mohly na pozvání (do superligy) reagovat pomocí trestů a vyřadily by kluby či hráče z jejich domácích soutěží," napsali představitelé superligy Infantinovi a Čeferinovi. "Proto jsme podali písemný návrh k odpovídajícím soudům, abychom zajistili bezproblémové založení a fungování soutěže podle platných zákonů," uvedli zástupci nové soutěže. Příslušné soudy nejmenovali.

Je založení fotbalové Super ligy správný krok?
Ne. Pro zúčastněné kluby i celý fotbal je to špatný krok.
52,3 %
Pro zúčastněné kluby ano, pro zbytek fotbalového světa ne.
41,1 %
Ano. Je to dobrý krok pro zúčastněné kluby i celý fotbal.
6,6 %
Celkem hlasovalo 34229 čtenářů.

Reklama

Související témata: