Hlavní obsah

S jídlem roste chuť. Maroko se hodlá ucházet o fotbalové MS v roce 2030

Maroko povzbuzené úspěšným vystoupením na fotbalovém mistrovství světa v Kataru hodlá pošesté usilovat o pořadatelství světového šampionátu. Po pěti neúspěšných kandidaturách se bude severoafrická země ucházet o MS v roce 2030, potvrdili to zástupci svazu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Marocké fanynky v dějišti fotbalového MS v Kataru.

Článek

Dosud jedinou zemí z Afriky, která kdy hostila fotbalové mistrovství světa, byla v roce 2010 Jihoafrická republika. Přednost tehdy dostala mimo jiné před Marokem, které v minulosti kandidovalo na uspořádání šampionátů i v letech 1994, 1998, 2006 a naposledy 2026.

Při kandidatuře na příští MS dostal přednost společný projekt USA, Kanady a Mexika. O dějišti šampionátu 2030 bude FIFA rozhodovat na kongresu v roce 2024. Maroku bude konkurovat společná nabídka Španělska s Portugalskem, zájem v minulosti projevila také Ukrajina. Uruguay se hodlá 100 let po prvním MS ucházet o další turnaj spolu s Argentinou, Paraguayí a Chile, uvažuje se i o mezikontinentální kandidatuře Saúdské Arábie, Egypta a Řecka.

Do uspořádání fotbalového svátku hodlá Maroko investovat zhruba 16 miliard dolarů. Na výstavbu stadionů chce země vynaložit 3,2 miliardy dolarů, 13 miliard by mělo jít do vybudování infrastruktury, turistického průmyslu a zdravotnictví.

Maroko už v minulosti bez větších problémů hostilo mistrovství světa klubů (2013 a 2014). Stejně jako letošní hostitel Katar ale země čelí kritice kvůli porušování lidských práv a omezování svobody tisku. Jak už mimo jiné konstatovala hodnotící zpráva při kandidatuře na MS 2026, homosexualita je v zemi trestným činem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.