Hlavní obsah

Fiorentina - Benevento 1:0Ciao Davide, tisíce vypuštěných balónků a slzy. Fiorentina uctila Astoriho památku výhrou

Aktualizováno

Fotbalisté Fiorentiny zvládli emotivní zápas italské ligy, v němž společně s fanoušky uctili památku kapitána Davide Astoriho, který před týdnem zemřel na infarkt. Po dojemném úvodu dokázali zmobilizovat síly a udolat poslední Benevento 1:0. Udine s Janktem a Barákem v sestavě podlehlo 0:2 Juventusu, který je po remíze Neapole na čele ligové tabulky.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Hráči Fiorentiny s transparentem s Astoriho jménem před zápasem s Beneventem.

Článek
Fotogalerie

Hráči nastoupili s velkým transparentem „Ciao, Davide", podobné nápisy ukazovali i fanoušci ve zcela zaplněném hledišti pro 47 tisíc lidí. „Někteří lidé neumírají. Šťastnou cestu, kapitáne," stálo na jednom z nich.

Úvod zápasu provázelo hrobové ticho. Hráči obou týmů se pak sešli ve středovém kruhu a při minutě ticha se drželi kolem ramen. Výjimkou nebyly ani slzy. Fanoušci poté vypustili do nebe tisíce bílých a fialových balónků. Ve 13. minutě (Astori hrál s číslem 13) byl zápas na chvíli přerušen a fanoušci vytvořili velké choreo na jeho počest.

Utkání rozhodla 25. minuta, kdy se po rohovém kopu trefil hlavou brazilský obránce Vitor Hugo, který v sestavě nahradil právě Astoriho. Následně přiběhl k lavičce a zasalutoval Astoriho podobizně.

V závěru ještě trefily oba týmy tyč, ale Fiorentina už výhru na počest svého kapitána udržela. „Věnujeme tohle vítězství Davidemu a všem, kteří ho milovali," napsala Fiorentina po závěrečném hvizdu na sociální sítě.

Jankto s Barákem se neprosadili

Čeští reprezentanti Jakub Jankto a Antonín Barák neodvrátili prohru Udine 0:2 na hřišti Juventusu Turín, který se po utkání 28. kola ujal vedení v tabulce italské fotbalové ligy o dva body před Neapolí. Hrdinou Juventusu byl Paulo Dybala, který dal oba góly. Neapol hraje večer v Miláně s Interem.

Argentinský útočník se nejprve ve 20. minutě prosadil z přímého kopu, což byl jeho už osmý zásah rovnou ze standardní situace v kariéře v italské lize. Ve 49. minutě pak zvýšil, když našel skulinu v obraně a naběhl si na pas Gónzala Higuaína. Ten předtím zahodil už pátou ze sedmnácti penalt v Serii A.

Zatímco Barák s Janktem v základní sestavě Udine nechyběli, Ladislav Krejčí opět zůstal jen na lavičce Boloni při prohře 0:1 s Bergamem.

Lazio Řím vybojovalo remízu 2:2 na hřišti Cagliari zásluhou gólu v páté minutě nastavení. Postaral se o to Ciro Immobile šťastným lobem patičkou, když byl zády k brance.

Fotbalisté Neapole ve 28. kole italské ligy jen remizovali 0:0 na hřišti Interu Milán a přepustili vedení v tabulce Juventusu Turín.

Italská fotbalová liga - 28. kolo:
Fiorentina - Benevento 1:0 (25. Hugo)
Boloňa - Bergamo 0:1 (83. De Roon)
Cagliari - Lazio Řím 2:2 (25. Pavoletti, 74. Barella z pen. - 35. vlastní Ceppitelli, 90.+5 Immobile)
Crotone - Sampdoria Janov 4:1 (6. a 37. Trotta, 23. Stoian, 85. vlastní Viviano - 70. D. Zapata)
Juventus Turín - Udine 2:0 (20. a 49. Dybala)
Sassuolo - Spal Ferrara 1:1 (31. Babacar z pen. - 27. Antenucci)
FC Janov - AC Milán 0:1 (90.+4 André Silva)
Inter Milán - Neapol 0:0

Reklama

Související témata: