Hlavní obsah

Emotivní konec, Nedvěd se rozloučil s Juventusem. Agnelli varoval před vlivem Premier League

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 18. ledna definitivně skončilo jedno velké fotbalové spojení. Bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd se emotivními slovy rozloučil s italským Juventusem Turín, kde jako hráč a funkcionář strávil přes 21 let. „Jsem vděčný za každou chvíli svého života v tomto klubu,“ řekl Nedvěd, který donedávna jako viceprezident Juventusu spolu s dalšími členy správní rady rezignoval kvůli podezření z falšování účetnictví. Končící předseda Andrea Agnelli si pak opět rýpnul do zatím neuskutečněného projektu Superligy.

Foto: Reuters

Pavel Nedvěd a Andrea Agnelli už ve vedení Juventusu definitivně nejsou.

Článek

„Když jsem přišel v roce 2001, dokázal jsem tomuhle klubu porozumět díky ředitelům a spoluhráčům. Bylo mi ctí reprezentovat Juventus na hřišti i mimo něj. Hodně jsem se tady naučil. Jsem opravdu hrdý, že jsem mohl být viceprezidentem. Nikdy bych tuhle práci nemohl dělat bez vášně a lásky. To jsem cítil od svého prvního dne v Turíně až do dneška. Děkuji," líčil Nedvěd na středečním jednání na turínském stadionu.

Dres „Staré dámy" oblékal v letech 2001 až 2009, získal dva ligové tituly. V 327 soutěžních utkáních vstřelil držitel Zlatého míče z roku 2003 65 branek a přidal 81 asistencí. Po ukončení kariéry se aktuálně 50letý Nedvěd přesunul do funkcionářské role.

Jednou z nejdůležitějších postav jeho italské štace je končící předseda klubu Andrea Agnelli, který s „Bianconeri" uzmul devět mistrovských titulů za sebou. Agnelli zopakoval, že se nedopustil ničeho nezákonného.

Od Nedvěda se dočkal opravdu vřelých slov. „Děkuji za naše přátelství, které šlo nad rámcec pracovních povinností. Nejvíce vzpomínám na zápasy, během nichž jsme se smáli i hádali se a upevňovali náš vztah, který byl pro naši práci klíčový. Vím, jak miluješ Juventus a kolik jsi toho pro něj obětoval. Byl jsi náš lídr a mně bylo ctít stát po tvém boku," vzkázal Nedvěd. Oba jsou s dalšími představiteli turínského celku podezřelí, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů brali protiprávní provize a investorům vykazovali falešné zisky. Loni v dubnu je soud obžaloby zprostil, v říjnu však úřady případ znovu otevřely.

Agnelli se do fotbalu zapsal také jako zakladatel projektu Superligy pro 12 nejlepších týmů, ze kterého však kvůli odchodu anglických mužstev za pár hodin sešlo.

„Snažím se vrátit o krok zpět a podívat se na analýzu v době, kdy jsem byl uvnitř systému, prezidentem ECA (Evropská klubová asociace, pozn.red.) a výkonným členem UEFA. Došlo k neudržitelnosti systému, neziskovosti klubů, vertikální a horizontální polarizaci, extrémně riskantním přístupovým mechanismům, které vedly k nespokojenosti fanoušků. Tehdy se navrhovalo vytvoření ekosystému pro růst fotbalu, aby se zvýšila stabilita, zachoval se přístup k domácím ligám," prohlásil Agnelli.

Projekt, jenž se dal dohromady zejména ve spolupráci s Realem Madrid a Barcelonou, je podle Aggnelliho ideální řešení proti ekonomické a technické dominanci anglické Premier League.

„Riskujeme úpadek fotbalu ve prospěch jediné dominantní ligy, kterou je Premier League, jež během několika let přiláká všechny hráče. Z tohoto pohledu je naděje, že Evropský soudní dvůr uzná sport jako průmyslové odvětví a zneužití dominantního mocenského postavení. Chtěl bych poděkovat Realu Madrid a Barceloně. Byli bychom možná sankcionováni, ale zlepšili bychom evropský fotbal," dodal muž, jehož nahradil ve funkci předsedy Gianluca Ferrero.

Reklama