Hlavní obsah

Gólová mašina! Dvanáct sezon po sobě sází mezi elitou minimálně 20 branek

Praha

Až minutu před koncem! Zdánlivě zbytečný, nic neřešící. Přesto byl gól Cristiana Ronalda, útočníka Juventusu Turín v úterním duelu proti Spezii na 3:0 výjimečný. Portugalský kanonýr totiž vstřelil už dvacátý gól v probíhající sezoně. A jako první v historii se může chlubit exkluzivní bilancí, když ve dvanácti po sobě jdoucích ročnících některé z elitních soutěží Evropy vstřelil vždy minimálně dvacet branek.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Hvězda Juventusu Turín - Cristiano Ronaldo - po vítězném zápase.

Článek

Ronaldova neobyčejná série začala, když opustil Manchester United po sezoně 2008/09. Tehdy v dresu Ďáblů nasázel ve třiatřiceti zápasech Premier League 18 branek. A Real Madrid z rodáka z Madeiry udělal nejdražšího fotbalistu historie.

Bossové Bílého baletu za Ronalda zaplatili tehdy neuvěřitelných 94 milionů eur a na představení hráče dorazilo na San Bernabeu 80 tisíc fanoušků. Hned při prvním „tréninku" tak Ronaldo překonal rekord, jímž se pyšnil Diego Maradona. Jeho představení v Neapoli sledovalo o pět tisíc příznivců méně.

Ronaldo vyrovnal 767. gólem Pelého, k Bicanovi mu 54 branek chybí
Cristiano Ronaldo znovu pohnul historickými tabulkami. Ve svém jubilejním, 600. ligovém zápase v úterý pečetil výhru Juventusu Turín 3:0 nad Spezií a stal se prvním hráčem, který zaznamenal 20 a více branek v posledních 12 sezonách, jež odehrál v pěti nejlepších soutěžích Evropy. Zejména však podle některých zdrojů definitivně vyrovnal 767. gólem v kariéře legendárního Brazilce Pelého.
Na jeho milník upozornil i italský list La Gazzetta dello Sport, který mu na přední stránce věnoval titulek "CR767 jako Pelé".
Podle řady světových zdrojů zaznamenal Pelé v oficiálních zápasech se svými kluby a výběrem Brazílie mezi 757 a 767 góly. Debaty na podobné téma však stále budí diskuzi, neboť samotný bývalý střelec Santosu uvádí například na svém instagramovém účtu počet 1283 vstřelených branek.
Zatímco u něj tedy není počet gólů kvůli problematice neoficiálních zápasů přesně definován, o Ronaldových 767 gólech je jasno. Pět branek vstřelil za Sporting Lisabon, 118 za Manchester United, 450 za Real Madrid, 92 za Juventus Turín a k tomu přidal dalších 102 tref v portugalské reprezentaci.
Před Ronaldem jsou v žebříčku nejlepších střelců historie už jen další Brazilec Romário (772) a Josef Bican (821). U československého reprezentanta se sice zdálo, že ho střelec Juventusu překonal lednovým milníkem 760 branek, nicméně Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace ČR (FAČR) po přepočítání všech Bicanových tref zjistila, že legendární kanonýr zaznamenal v oficiálních zápasech 821 gólů.
Šestatřicetiletému Portugalci tak aktuálně k vyrovnání Bicana chybí ještě 54 branek.

Ronaldo fanouškům i vedení začal důvěru splácet hned v první sezoně. Do sítí soupeřů jen v La Lize nasázel třiadvacet branek, v dalších dvou sezonách se dostal přes čtyřicet tref. V sezoně 2014/2015 si dokonce připsal neuvěřitelných 48 zásahů! Celkem během devíti sezon v Realu pokaždé skóroval minimálně pětadvacetkrát!

Však také přepisoval rekordy. Byl „nejrychlejším" kanonýrem, který dosáhl na hranici 150 gólů, když potřeboval jen 140 zápasů. Nejrychleji se v dresu Bílého baletu dostal na hranici 200 gólů...

Když v létě 2018 překvapivě opustil Španělsko a zamířil do Juventusu Turín, výjimečnou bilanci udržel. V nelehké premiérově sezoně se přes dvacetigólovou hranici přehoupnul sice jen o jeden zářez, už v předešlém ročníku ale opět řádil a měl na kontě jednatřicet zásahů. V probíhající sezoně má ještě čtrnáct zápasů, aby bilanci notně vylepšil. A třeba se přiblížil i legendárnímu Josefu Bicanovi, jehož absolutnímu světovému rekordu se stále přibližuje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.