Hlavní obsah

Italský svaz chce zastavit rychlý nárůst dluhů fotbalových klubů

Italský fotbalový svaz chystá opatření, které by mělo zabránit rychlému nárůstu dluhů profesionálních klubů. Fiskální rok zakončily se ztrátou více než tři čtvrtiny z nich. Za posledních dvanáct let nashromáždily profesionální fotbalové kluby v Itálii závazky v celkové výši 4,1 miliardy eur (100 miliard korun).

Foto: figc.it

Italská fotbalová federace

Článek

"Prakticky jsme zdvojnásobili svůj dluh," řekl šéf svazu Gabriele Gravina při prezentaci výroční zprávy italské pobočky společnosti PricewaterhouseCoopers, která se specializuje na auditorské, daňové a poradenské služby.

"Se ztrátou zakončilo finanční rok 79 procent našich klubů. Navzdory této rostoucí ztrátě se náklady na zaměstnance neúměrně zvýšily v porovnání s příjmy a nyní tvoří 66 procent obratu," uvedl Gravina.

Svaz se proto snaží dostat náklady klubů víc pod kontrolu. Uvažuje i o zavedení indexu finanční likvidity jakožto podmínky pro přijetí klubu do soutěže. "Do 28. července představíme nová kritéria pro získání licence na základě tříletého plánu," řekl Gravina.

Italskému fotbalu - podobně jako sportu celosvětově - uškodila pandemie koronaviru, kdy se spousta zápasů musela hrát bez diváků. Prodej vstupenek se tak zastavil, což se odrazilo na klubových rozpočtech.

Reklama