Hlavní obsah

Kariéra v ohrožení! Pogba vyfasoval čtyřletý distanc za doping

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krutý trest. Záložník Juventusu Paul Pogba dostal od Italského antidopingového úřadu čtyřletý zákaz působení ve fotbale. Nad kariérou fotbalisty, který se s reprezentací Francie stal v roce 2018 mistrem světa, se tak vznáší otazníky. Až distanc skončí, bude mu už čtyřiatřicet let…

Foto: Profimedia.cz

Paul Pogba vyfasoval čtyřletý distanc.

Článek

Pogba neprošel antidopingovou kontrolou 20. srpna po ligovém utkání Juventusu proti Udinese, které strávil na lavičce. Bylo prokázáno, že před ním užil steroidy. Středopolař následně požádal o analýzu vzorku B. V něm byl ale nalezen testosteron v nepřiměřeném množství a případ byl předán sportovnímu soudu. Od té doby Pogba do žádného zápasu nenastoupil a měl předběžně zastavenou činnost.

Italský antidopingový úřad požadoval maximální, čtyřletý trest. Pogba tvrdil, že zakázanou látku užil nevědomě v doplňku stravy, který mu předepsal lékař. Pokud by se to prokázalo, zákaz činnosti by byl kratší. Tak se ale nestalo a záložník si vysloužil nejdelší možný distanc.

Pogbovi vážně hrozí konec kariéry, která v posledních letech nabírala sestupnou tendenci. Francouzský záložník byl kdysi přitom nejdražším fotbalistou planety, v roce 2016 jej Manchester United coby třiadvacetiletého odkoupil z Juventusu za 105 milionů eur (přibližně 3 miliardy korun). Ke konci angažmá u Rudých ďáblů, kde Pogba působil i v mládeži, jej ale sužovala zranění. Před začátkem ročníku 2022/23 se jako volný hráč vrátil do Juventusu, za který ale od té doby převážně vinou zdravotních potíží naskočil pouze do osmi ligových zápasů.

Další v nejbližší době nepřidá, vrátit se bude moci až pár týdnů před svými pětatřicátými narozeninami. Juventus podle zahraničních zdrojů už v době, kdy Pogba nemohl nastupovat z důvodu předběžného zákazu činnosti, uvažoval o rozvázání spolupráce. Dá se tedy očekávat, že po udělení čtyřletého trestu k tomu opravdu dojde.

Pogba se definitivně zařadil na seznam hříšníků, kteří na nejvyšší úrovni kopané vyfasovali distanc kvůli dopingu. Stejný osud v minulosti potkal například argentinskou legendu Diega Maradonu, brankáře Manchesteru United Andrého Onanu či nynějšího kouče Manchesteru City Pepa Guardiolu.

Reklama