Hlavní obsah

Legenda útočí na rekordy. A při rozlučce dám někomu hlavičku jako Zidane, směje se

Palermo

Pokud italský fotbalový brankář Gianluigi Buffon nastoupí v pátečním utkání kvalifikace mistrovství světa proti Albánii, dosáhne dvou významných milníků. Devětatřicetiletý kapitán Juventusu Turín i národního týmu si může připsat tisící zápas v profesionální kariéře. Zároveň by se 168. reprezentačním startem odpoutal od Španěla Ikera Casillase a Lotyše Vitalijse Astafjevse, s nimiž se dělí o evropský rekord.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nestárnoucí Gianluigi Buffon je stále ve formě...

Článek

Více reprezentačních zápasů než Buffon, jenž si debut za Itálii odbyl jako devatenáctiletý v říjnu 1997, mají na kontě pouze Egypťané Ahmed Hasan (184) a Husam Hasan (178), Mexičan Claudio Suárez (177), Muhammad Dajía ze Saúdské Arábie (172) a Ekvádorec Iván Hurtado (168).

"Mám z téhle mety obrovskou radost," těší se na páteční zápas zkušený gólman, s nímž sbíral úspěchy na klubové úrovni třeba i Čech Pavel Nedvěd. V profesionální kariéře má zatím Buffon na kontě 999 zápasů, inkasoval v nich celkem 799 gólů. Ve velkém fotbale debutoval v dresu Parmy v roce 1995, když mu bylo sedmnáct let. Za Juventus, kde působí od roku 2001, odehrál 612 utkání a zrovna minulý víkend v duelu se Sampdorií překonal klubový rekord Giampiera Bonipertiho.

Buffon má na kontě již 39 711 minut v Serii A, více jich v historii Staré dámy nikdo nenasbíral. "Jsem poctěn, že mohu oblékat dres Juventusu tak dlouhou dobu, a doufám, že v tom budu ještě nějakou chvíli pokračovat," avizuje veterán.

Smlouvu má i pro příští sezónu. Zda ji ještě jednou prodlouží a bude v kariéře pokračovat i po čtyřicítce, zatím neví. "Nemohu říct, co se mnou v budoucnu bude, ale mám nějaké krátkodobé cíle a jsem dychtivý jich dosáhnout," ujišťuje.

Skončí po MS?

Předpokládá se, že kariéru v národním týmu Buffon ukončí příští rok po šampionátu v Rusku. Pokud Italové postoupí, stane se prvním fotbalistou, který se představí na šestém MS. V roce 2006 slavil titul, avšak poté Italové dvakrát vypadli už v základní skupině. Stříbrný z EURO 2012 v nadsázce mluví o tom, že při svém loučení napodobí někdejšího spoluhráče z Juventusu Zinédina Zidana a zasadí někomu přímo na hřišti úder hlavou.

"Možná to udělám jako Zidane a na hřišti dám někomu hlavičku," pohlíží do budoucna s úsměvem Buffon.

Italské reprezentaci každopádně předpovídá skvělou busoucnost. "Myslím, že od roku 2020 do 2028 budeme mít nejlepší národní tým za posledních dvacet let. Hráčům je potřeba co nejlépe pomoci, aby se zlepšovali a vyspěli, ale talent máme," zdůrazňuje Buffon.

Letošní evropská část kvalifikace MS odstartuje šesti pátečními zápasy. Kromě Italů se představí i Španělé, kteří hostí Izrael. Na programu je také ostrovní derby Irsko - Wales.

Reklama

Související témata: