Hlavní obsah

Rusové přestali Hiddinkovi od ledna platit, takže Juventus si dělá naděje

MOSKVA

Nizozemský kouč ve službách ruské fotbalové reprezentace Guus Hiddink by mohl už ve čtvrtek převzít trápící se Juventus Turín. Hodně bude záležet na tom, jak „Stará dáma“ dopadne ve středečním večerním duelu Italského poháru se stále se lepšící Neapolí. Pokud by vyhořela, dosavadní trenér Ciro Ferrara by se podle shodného tvrzení všech italských medií pakoval a na jeho místo by usedl právě Hiddink.

Článek

Spekulacím o příchodu Hiddinka do Juventusu nahrává nejen návštěva nizozemského mága v Itálii, ale i poslední informace z Ruska. Podle nich totiž Hiddink, jenž má s ruskou fotbalovou reprezentací smlouvu do léta letošního roku,  přestal od 1. ledna pobírat v Moskvě plat.

„S šéfem ruského fotbalu Vitalijem Mutkem jsme měli uzavřenu dohodu, že Hiddinkův kontrakt budeme financovat do 1. ledna. Proto jsme mu letos skutečně mzdu neposlali a nepošleme. Všechno záleží na tom, jak dopadnou únorová jednání holandského trenéra s nově zvoleným šéfem ruského fotbalu,“ potvrdil pro server vesti.ru předseda Národní akademie fotbalu Sergej Kapkov, která Hiddinka financuje.

Hiddink je jedním z nejlépe placených trenérů reprezentačních týmů světa. V Rusku pobírá sedm miliónů eur ročně a v pomyslném žebříčku figuruje hned za italským koučem ve službách Anglie Fabio Capellem. Juventus mu je však ochoten nabídnout jen poloviční gáži, takže žádný div, že Hiddink váhá.

Ferrara tuší svůj konec, ale nevzdává se

„Jako reálná se proto jeví alternativa, že by Hiddink vedl současně ruskou reprezentaci a Juventus. Ostatně, loni si to už se sbornou a Chelsea vyzkoušel,“ spekuluje italská Gazzetta dello Sport odvolávající se na informace z nejužšího vedení Juve. Údajně by šlo o dohodu výhodnou pro všechny zainteresované, neboť ruské vedení by Hiddinkovo působení v Turíně posvětilo za předpokladu, že nizozemský trenér bude souhlasit se snížením ročního platu ze sedmi na pět miliónů eur. Termínová kolize v případě nastíněné alternativy nehrozí, neboť na ruskou reprezentaci čeká první důležitější zápas až na podzim.

Ani Hiddink, ani jeho manažer nechtějí tyto informace komentovat a tvrdí, že čekají na únorové setkání s nově zvoleným prezidentem ruského fotbalu. Dosavadní kouč Juventusu Ciro Ferrara naopak tuší svůj konec, ale nevzdává se.  „Připadám si jako Rocky Balboa. Samá rána, samá krev, ale na zemi ještě neležím,“ prohlásil poté, co seděl více než hodinu s technickým ředitelem Juventusu Robertem Bettegou.

Kdyby snad námluvy Staré dámy s Hiddinkem nevyšly, má vedení klubu nachystány další varianty. Podle Gazzetta dello Sport by do Juventusu mohlo přijít legendární Dino Zoff nebo nezizemská legenda Marco van Basten.-

Reklama

Související témata: