Hlavní obsah

Toni se pár dnů po ukončení kariéry stal viceprezidentem Verony

Verona

Bývalý italský fotbalový kanonýr Luca Toni, který před několika dny ukončil hráčskou kariéru, bude viceprezidentem týmu Hellas Verona. V jeho barvách nedokázal mistr světa z roku 2006 zabránit sestupu do druhé ligy. Jedním z prvních Toniho úkolů bude angažovat nového trenéra, neboť dosavadní kouč Luigi Delneri podle deníku Gazzetta dello Sport v klubu končí.

Článek

"Stále tomuto městu něco dlužím. Hellasu bych rád pomohl zpátky do Serie A, kde si zaslouží být," řekl před pár dny Toni, jenž se v domácím ligovém zápase s jistým mistrem Juventusem Turín stylově rozloučil s kariérou po "panenkovsku" proměněnou penaltou.

Skvělý hlavičkář prošel dvanácti italskými kluby v čele s Palermem, Fiorentinou či Juventusem Turín. Kromě toho si zahrál i za Bayern Mnichov, v jehož dresu získal dva mistrovské tituly, krátce působil v SAE. Dvakrát se stal nejlepším střelcem v Itálii, jednou v Německu a v sezoně 2005/06 získal Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra evropských lig.

Za reprezentaci Toni odehrál 47 zápasů, v nichž zaznamenal 16 gólů. Kromě zlatého MS 2006 v Německu, kde byl zařazen do týmu hvězd turnaje, se zúčastnil i Eura 2008 a Poháru FIFA 2009. Celkem během kariéry překonal v soutěžních duelech hranici tří set branek.

Reklama

Související témata: