Hlavní obsah

Vztyčený prostředníček a nadávky. Legenda Juventusu od prezidenta dostala co proto

Třikrát dovedl Juventus Turín k italskému titulu jako trenér, pětkrát ovládl nejvyšší fotbalovou soutěž pod Apeninami jako hráč v dresu Staré dámy, s níž oslavil i triumf v Lize mistrů. „Je to kapitán Juventusu navždy," prohlásil Andrea Agnelli, prezident Juventusu, na adresu trenéra Antonia Conteho. Když však jednapadesátiletý kouč dorazil v úterý k odvetě Italského poháru na stadion Juventusu, naplno se odhalily staré rány a ani trochu se nezdá, že klubová legenda je "doma" vítána.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Trenér Antonio Conte.

Článek

Conte vedl Juventus, když jeho trenérská kariéra začala nabírat obrátky. V červenci 2014 však uprostřed letní přípravy znenadání odstoupil. Snímky, jak o pár týdnů dříve v objetí s klubovým bosem Agnellim oslavuje mistrovskou korunovaci, dostaly pikantní náboj, protože za nečekaným ukončením spolupráce byly údajně osobní spory.

„Conte je navždy kapitánem Juventusu. Fanoušek našeho klubu. Naše vztahy jsou přátelské a uvolněné. S otevřenou náručí jej kdykoliv přivítám zpět," vyvracel s úsměvem Agnelli údajné spory s trenérem konkurenčního klubu během minulého roku pro Radio 24.

Zřejmě šlo o hodně vzletný popis situace, neboť skutečnost se naplno projevila při úterní odvetě semifinále Italského poháru. Juventus úvodní duel v Miláně vyhrál 2:1. Inter však na půdě rivala za bezbrankového stavu živil až do posledních vteřin naději na postup do finále.

Projev rozhodčímu respekt

V průběhu první půle třaskavého souboje se Conte dostal do sporu s domácím obráncem Leonardem Bonuccim, který byl na lavičce Juventusu. Trenérovi Interu se nelíbilo, že sudí nenařídil pokutový kop za souboj Martíneze s Bernardeschim, ale vzápětí byl milánský Darmian napomenut žlutou kartou za zákrok na Ronalda. „Projev rozhodčímu respekt," vyštěkl podle italských médií Bonucci směrem k zuřícímu Contemu. Nicméně se jednalo jen o slabou předehru následujících dění.

Při odchodu do šaten po první půli Conte zdviženým prostředníčkem směrem k VIP lóži s prezidentem Agnellim jasně demonstroval, jak „vřelý" je vzájemný vztah.

Jakmile zápas skončil došlo na odvetu ze strany prezidenta Juventusu, který seběhl na okraj tribuny a směrem k lavičce Interu křičel: „Jdi do pr.... a drž hubu sr...." Následovala bouřlivá výměna názorů.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Antonio Conte diriguje svůj tým v zápase proti Juventusu

„Potřebují více respektu, zdvořilosti a sportovního ducha," čertil se vytočený Conte v rozhovoru pro televizní stanici RAI 1. S odstupem několika minut, přeci jen notně klidnější, už nechtěl situaci na tiskové konferenci rozebírat. „Nemám potřebu se ke všemu vracet. Čtvrtý rozhodčí vše viděl a slyšel," naznačil Conte, že nechá situaci na posouzení jiných.

Každopádně semifinále bylo pro Inter konečnou. A stejně tak je jasné, že muž, který odehrál za Juventus přes pět set zápasů a prožil v jeho dresu zářivou kariéru, rozhodně v Turíně s otevřenou náručí vítán není a nebude.

Reklama

Související témata: