Hlavní obsah

Los určil: Mourinho do Edenu, Rangers na Letnou! Plzeň po Spartě dědí Záhřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slavia a Sparta pronikly do základní skupiny fotbalové Evropské ligy a po radosti z postupu si užily los, který jim přisoudil soupeře. Sparta se ve skupině C utká s Glasgow Rangers, Betisem Sevilla a Limassolem, jejich rival Slavia pak ve skupině G s AS Řím, Šeriffem Tiraspol a Servette Ženeva. Plzeň se kvalifikovala do základní skupiny Konferenční ligy, los si s ní poněkud zašpásoval. Po Spartě čerstvě zdědila Dinamo Záhřeb, čeká ji také daleká cesta do Astany a kosovské Ballkani.

Rozhovor s trenérem a kapitánem SlavieVideo: Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Sešívaní byli díky lepšímu koeficientu nasazeni do druhého koše. Lahůdkou jejich skupiny je AS Řím se slavným trenérem Josém Mourinhem. Společnost ve skupině doplňují Šeriff Tiraspol a Servette Ženeva.

Sparta si zopakuje předloňský duel s Glasgow Rangers. Dalšími soupeři Pražanů budou Betis Sevilla a Aris Limassol.

Nenaplnila se tak možnost, že do Edenu nebo na Letnou mohli přijet záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem v barvách West Hamu nebo česká enkláva z Leverkusenu, kterou tvoří útočníci Adam Hložek a Patrik Schick a brankář Matěj Kovář.

Los skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A: West Ham (Coufal, Souček), Olympiakos Pireus, Freiburg, Bačka Topola
Skupina B: Ajax Amsterodam, Marseille, Brighton, AEK Atény
Skupina C: Glasgow Rangers, Betis Sevilla, Sparta Praha, Aris Limassol
Skupina D: Bergamo, Sporting Lisabon, Sturm Štýrský Hradec, Raków Čenstochová
Skupina E: Liverpool, LASK Linec, Union St. Gilloise, Toulouse
Skupina F: Villarreal, Rennes, Maccabi Haifa, Panathinaikos Atény
Skupina G: AS Řím, Slavia Praha, Šeriff Tiraspol, Servette Ženeva
Skupina H: Leverkusen (Hložek, Kovář, Schick), Karabach, Molde, Häcken

AS Řím je finalistou Evropské ligy z minulé sezony, slávisté přes něj přešli v roce 1996 ve čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA. Naopak Tiraspol patří k černým můrám jejich historie. V roce 2009 Vršovičtí s moldavským šampionem vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů po remízách 0:0 venku a 1:1 doma, gól inkasovali v samém závěru. V sezoně 2001/02 pak Pražané přes Servette Ženeva nepostoupili po venkovní porážce 0:1 a domácím nerozhodném výsledku 1:1.

„Přáli jsme si nějakého atraktivního soupeře, aby se zápas blížil utkáním v Lize mistrů. To se stoprocentně povedlo. AS Řím je velký tým s velkým trenérem a velkými hráči, příjemné retro vzpomínky pro Slavii. Je to skvělé, když už nevyšel anglický soupeř,“ kvituje trenér Jindřich Trpišovský. „Nerad mluvím předem o favoritech. Je to skupina, ze které se dá postoupit, a uděláme pro to vše,“ dodává.

Sparta má zkušenosti jen s Rangers, na Betis Sevilla ani Aris Limassol v pohárech ještě nenarazila. Předloni ve skupině nad celkem z Glasgow doma zvítězila 1:0, na stadionu soupeře ale prohrála 0:2 a na rozdíl od soupeře do vyřazovací fáze Evropské ligy nepostoupila.

„Jde o úplně rozdílné týmy. Skotové, pak španělský tým, který je velmi známý svými technickými kvalitami. Čeká nás tedy složitý úkol. A pak ještě Limassol s několika individuálně dobře vybavenými hráči. Všechno zajímavé zápasy, v nichž bude možnost bodovat,“ hodnotí trenér Brian Priske.

Byla to asi moje životní trefa, říká Dávid Hancko. Z dětí v hledišti měl husí kůžiVideo: Sport.cz

Skupinová část Evropské ligy začne ve čtvrtek 21. září a vyvrcholí šestým kolem 14. prosince. Na jaře pak budou pokračovat tři ze čtyř týmů v jednotlivých tabulkách. První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druzí v pořadí se v play off utkají o postup do stejné fáze s mužstvy z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetích místech přejdou do nižší soutěže Konferenční ligy. Finále Evropské ligy se uskuteční 22. května v Dublinu.

Plzeň zdolala na cestě do základní skupiny Konferenční ligy tři soupeře a na další tři se může na podzim těšit. Viktoria narazí na Dinamo Záhřeb, které ve čtvrtek v závěrečném 4. předkole Evropské ligy vypadlo se Spartou po prohře 1:4, přestože úvodní zápas doma vyhrálo 3:1. Los v Monaku dále Plzni přisoudil kazašskou Astanu a kosovské Ballkani, jež se v minulé sezoně KL utkalo s pražskou Slavií. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se v letošní kvalifikaci soutěže utkali s jinými týmy z Kazachstánu a Kosova…

Sestřih fotbalového zápasu Konferenční ligy mezi Viktorií Plzeň a Tobolem Kostanaj.Video: O2 TV Sport

Plzeň šla ze druhého koše a třetí koš byl cestovatelskou loterií. Byla v něm například blízká Trnava nebo naopak další potenciální štreka do Kazachstánu, ze které je Astana. Právě ona viktoriánům připadla…

„Každý z našich soupeřů má pohárové zkušenosti. Viděli jsme boj ostříleného Dinama se Spartou, která to zvládla. Před pár lety jsme v Záhřebu hráli a nepostoupili, tak je to výzva. Také Astana je zkušená. Zopakujeme si i cestu do Kosova. Přes Britu jsme po boji přešli, tak věřím, že šance je,“ líčí asistent Marek Bakoš.

Skupinová část Konferenční ligy začne ve čtvrtek 21. září a vyvrcholí šestým kolem 14. prosince. Do osmifinále přímo postoupí jen mužstva na prvních místech, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích příčkách v Evropské lize. Finále se odehraje 29. května v Aténách. Minulá sezona vyvrcholila v pražském Edenu, kde zvítězil West Ham s českými reprezentanty Vladimírem Coufalem a Tomášem Součkem.

Los skupin fotbalové Konferenční ligy:
Skupina A: Lille, Slovan Bratislava (Zmrhal), Olimpija Lublaň, Klaksvík
Skupina B: Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorja Luhansk, Breidablik
Skupina C: Dinamo Záhřeb, Viktoria Plzeň, Astana, Ballkani
Skupina D: FC Bruggy, Bodö/Glimt, Besiktas Istanbul, Lugano
Skupina E: Alkmaar, Aston Villa, Legia Varšava (Pekhart), Zrinjski Mostar
Skupina F: Ferencváros Budapešť, Fiorentina (Barák), Genk, Čukarički
Skupina G: Eintracht Frankfurt, PAOK Soluň, HJK Helsinky, Aberdeen
Skupina H: Fenerbahce Istanbul, Ludogorec Razgrad, Spartak Trnava (Daniel), Nordsjaelland
  Plzeň - Sparta dnes 18 : 00
20240522T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
  Atalanta - Leverkusen dnes 21 : 00
20240522T21 : 00:00+0200
Atalanta vs. Leverkusen
Atalanta vs. Leverkusen
Atalanta
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články