Hlavní obsah

Slavný Ajax na dně, poprvé v historii je poslední! Vyvést z krize ho má mistr Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý fotbalista Ajaxu Ronald de Boer před několika týdny řekl v podcastu Voetbal International: „Nemůžete udělat čokoládu z h…a. Opravdu se bojím, nevím, kam tohle vede.“ Očividně byl dobrým prorokem, slavný nizozemský klub po páté prohře v Eredivisii padl na dno tabulky. Klub, který dal světu legendy Johanna Cruyffa, Denise Bergkampa nebo Marca van Bastena, uvízl v největší krizi v historii.

Foto: Maurice van Steen/ANP

Zklamaní hráči Ajaxu Amsterdam.

Článek

„Ajax je kandidát na sestup, taková je realita. Je velmi smutná, ale je to tak. Tohle už prostě není Ajax,“ napsal na sociální síti X bývalý nizozemský reprezentant Rafael van der Vaart, který vzešel z proslulé akademie Ajaxu.

„Poslední místo musíme vzít jako fakt. Ale na tabulku bychom se dívat neměli. Máme k dobru dva zápasy, ve kterých se musíme dívat hlavně na sebe,“ prohlásil po nedělní porážce 2:5 na půdě PSV Eindhoven kouč Hedwiges Maduro, který před týdnem nahradil odvolaného Mauriceho Steijna. V dalším duelu už Ajax nepovede, v pondělí by vedení přivedlo nového trenéra, 59letého Johna van’t Schipa.

Mistr Evropy z roku 1988 měl původně přijít jako poradce, nakonec se ale týmu ujme jako hlavní trenér. Čtyřnásobný mistr nizozemské ligy s Ajaxem, s nímž vyhrál také Pohár UEFA a Pohár vítězů pohárů, povede mužstvo poprvé ve čtvrtek proti Volendamu.

Je otázkou, jestli psychicky zdecimovaný tým dokáže nakopnout. Ajax, za který kdysi váleli Češi Tomáš Galásek a Zdeněk Grygera, kráčí od porážky k porážce. V lize padl popáté v řadě, ve skupině Evropské ligy ve třech zápasech uhrál dvě remízy a je také poslední.

Až takový propad se pochopitelně nečekal, nicméně letní pohyb v kádru nevěstil nic pozitivního. V uplynulé sezoně skončil Ajax třetí, tudíž ho minula Liga mistrů. V důsledku toho došlo k exodu opor, jakými byli Edson Alvaraz, Jurrien Timber nebo Mohammed Kudus. Klub tímto krokem sice zalepil ztrátu z neúčasti v Champions League, jenže adekvátní náhradu nesehnal.

„Nemám nic proti klukům, kteří přišli. Jsou rádi, že hrají v Ajaxu. Ale není možné přivést tolik druhořadých hráčů a myslet si, že budou podávat vynikající výkony,“ prohlásil Ronald de Boer.

Zdecimované mužstvo navíc čelí zlobě fanoušků, kteří jsou zvyklí na úspěchy. Během nedávného utkání v Utrechtu rozzuření ultras zaházeli trávník dělbuchy a světlicemi, duel musel být na několik minut přerušen. Po něm si fanoušci zavolali kapitána Stevena Bergwijna a vedli s ním bouřlivou diskusi.

„Nedivím se jim, že jsou naštvaní. Ale můžu je ujistit, že špatné výsledky mrzí nejvíc nás hráče a trenéry. Už ani nevím, kolikrát za sebou jsme prohráli,“ podotkl Bergwijn, bývalá hvězda Tottenhamu Hotspur. Dokáže se Ajax pod novým koučem zvednout?

Reklama

Související témata:
  PSG - Dortmund dnes 21 : 00
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.