Hlavní obsah

Souček potřetí Fotbalistou roku: Je čest být vedle legend. Když návrat domů, tak do Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako kluk sledoval vyhlašování Fotbalisty roku v časech, kdy prestižní anketě vládl Petr Čech. Legendární brankář to dotáhl na rekordních devět trofejí, Tomáš Souček má zatím tři (2019, 2020 a čerstvě i 2023). „Je příjemné přiblížit se ikonám,“ vyznal se reprezentační kapitán po pondělním galavečeru. Teď musí rychle přepnout: už v pátek národní tým s novým trenérem Ivanem Haškem čeká první zápas roku v Norsku.

Je čest být vedle legend, říká o ocenění Fotbalista roku Tomáš Souček. Když návrat domů, tak do SlavieVideo: Sport.cz

 
Článek

Těšíte se na nevšední přátelák? Budete čelit i elitnímu kanonýrovi Erlingu Haalandovi.

Se vším respektem k němu, tentokrát nebude mít po ruce Kevina De Bruyneho jako v Manchesteru City. Ale ano, těším se na souboj s ním a s celým Norskem. Ovšem nejvíc se těším na náš nový tým. Půjdeme do prvního zápasu hladoví, svěží, a snad i za vítězstvím.

První vítězství tohoto týdne už máte v kapse, třetí výhrou ve Fotbalistovi roku jste se dotáhnul na Tomáše Rosického.

Koukal jsem na něj už jako kluk, nejvíc mě bavily zápasy reprezentace. Hltal jsem Rosického, Nedvěda, Baroše a další. Je pro mě obrovská čest, že můžu být v jejich společnosti.

Dají se ty tři tituly Fotbalisty roku porovnat?

(Tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý: „Na rozdíl od předchozích dvou jsme letos nemuseli natáčet děkovné video.“) Pravda, v covidové době jsem nemohl přijít osobně a natočit tříminutový vzkaz nebylo jednoduché. Vážím si, že letos to konečně bylo s nejbližšími. I na tiskovku po ceremoniálu jsem poprvé vzal manželku. (usmívá se)

A to porovnání?

Fotbalistou roku mě pokaždé vyhlásili po týmovém úspěchu, pak snáz vyniknou jednotlivci. Poprvé to bylo po titulu se Slavií a loni jsme s West Hamem vyhráli Konferenční ligu, byly to nádherné chvíle.

Ale všechno nebylo růžové, viďte?

Fotbal je nejkrásnější sport: jeden den jste na zhroucení, ovšem za tři dny, nebo nejpozději za týden se hraje další zápas, který může být nejlepší v kariéře. Je to často nahoru dolů, přesně jako v roce 2023. Premier League, poháry, reprezentace… Pokaždé je to jiný příběh a obvykle si to užijete až úplně na konci.

Fotbalisté za elegány, někteří i se svými protějšky. Takhle jim to slušelo na vyhlášení ankety Fotbalista rokuVideo: Sport.cz

S jakou náladou jste přiletěl na reprezentační sraz? O víkendu vám i kvůli dvěma neuznaným gólům uteklo ligové vítězství proti Aston Ville.

Byli jsme kousek od výhry, ale taky jsme čelili čtvrtému týmu Premier League. Mrzela mě hlavně moje šance na konci: gól po ruce se na videu zkoumal pět a půl minuty, což byl prý rekord. Škoda, vítězství nebylo daleko. Už jsem ale přeladil na reprezentaci, začíná nám nová éra. Když si všechno sedne, můžeme spolu s fanoušky vytvořit něco velkého. Ať už v létě na Euru, nebo pak v kvalifikaci na mistrovství světa.

Sníte o tom, že na evropském šampionátu trumfnete tři roky staré čtvrtfinále?

Chceme jít postupně. Portugalsko, pak vítěz baráže, Turecko a potom třeba osmifinále, které nám na minulém Euru vyšlo. Mohl bych říct, že chceme vyhrát celý turnaj, ale v první řadě to chce dělat postupné kroky. A pak při troše štěstí vylepšit to předchozí čtvrtfinále.

Jedno čtvrtfinále teď vyhlížíte s West Hamem: v Evropské lize vás čeká Leverkusen s Patrikem Schickem, Adamem Hložkem a Matějem Kovářem, kteří v téhle sezoně zatím ani jednou neprohráli.

Mají neskutečný ročník. Přál jsem jim, ať sérii bez porážky dotáhnou až do konce, ale po losu čtvrtfinále jsem změnil názor. (usmívá se) Snad to budeme my, kdo je jako první dokáže porazit, budou to skvělé zápasy.

Na přelomu roku jste v Londýně prodloužil smlouvu do léta 2027, kdy vám bude dvaatřicet. A pak? Je reálný návrat do Slavie?

Každý půlrok je ve fotbale jiný, všechno se může průběžně měnit. Ovšem ve West Hamu jsem šťastný, mám tam víceletý kontrakt, a jestli to půjde, nechtěl bych nic měnit. Pokud budu řešit návrat domů, v srdci mám jen jeden klub. Než bych šel do Kataru nebo do Saúdské Arábie, radši bych zvolil Česko a Slavii.

Reklama