Hlavní obsah

Staněk jako Hašek, Hranáč už není mladík a Černý s Králem mimo. Asistent vysvětluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět nováčků, dva čekatelé na první start a mnoho otazníků. Nová fotbalová reprezentace se v pondělí sešla v Praze, kde bude ladit detaily na přípravná utkání v Norsku (pátek 22. března) a doma s Arménií (úterý 26. března). „Chceme zapojit všechny hráče a vidět je v akci. Zátěž budeme rozkládat,“ říká asistent Jaroslav Köstl.

Trenéry fotbalové reprezentace potěšil Patrik Schick, Jindřicha Staňka přirovnávají k Dominiku Haškovi a Pavla Šulce k agaměVideo: Sport.cz

 
Článek

Vůbec poprvé byli do seniorského národního týmu nominováni gólman Vítězslav Jaroš, obránci Robin Hranáč, Adam Gabriel a Tomáš Vlček a s nimi ještě aktuálně nejlepší ligový střelec Pavel Šulc. Na první start čekají brankář Matěj Kovář a křídelník Matěj Jurásek.

Pojďme ale postupně, tedy od gólmanů. „Všechno probíráme dohromady, můj názor zazněl a rozhodli jsme se jít perspektivní cestou do budoucna. Jedeme na Euro, kde chceme uspět, ale primární cíl je dostat Česko na mistrovství světa v roce 2026. Samozřejmě přihlížíme i k věkovým hranicím, i když nejde o nejdůležitější věc,“ popisuje Köstl. Zřejmě i proto je v nominaci 22letý Jaroš z rakouského Sturmu Graz. „Výkonnost u něj byla skvělá. Chytá těžké zápasy v Evropě, bojuje o titul,“ líčí asistent.

Vedle 27letého Jindřicha Staňka ze Slavie a 23letého Matěje Kováře z Leverkusenu mu připadne zřejmě pozice trojky. To neznamená, že se nedostane mezi tři tyče, přednost ale pravděpodobně dostanou ostřílenější borci. Nabízí se, aby trenéři momentálně vsadili na Staňka. „Od návratu po zranění v derby na Letné působí neuvěřitelně jistě. Když jsem o víkendu proti Liberci viděl jeho trojzákrok, bylo to jako Dominik Hašek v nejlepších letech. Znám ho odmala a vím, co je za člověka. Dozrává postupně do věku, který je pro gólmany nejlepší,“ popisuje Köstl.

Češi nebudou na červnovém a červencovém Euru patřit mezi favority. K případnému postupu do závěrečných bojů budou potřebovat mimo jiné i nadstandardní výkon brankáře. „Věřím, že Jindra pro nás bude důležitou postavou. Za ním jsou mladí vlčáci, kteří na něj snad budou tlačit. Matěj Kovář má skvělou perspektivu. Věřím, že u něj se bavíme o gólmanovi pro několik dalších let,“ doufá.

V obraně je pak jedním z objevů sezony stoper Plzně Robin Hranáč. Už na jaře při hostování v Pardubicích ukázal vedle Tomáše Vlčka (aktuálně ve Slavii, pozn. red.) ohromný potenciál. Teď se oba setkávají znovu, jen o level výš v reprezentaci.

„Robin měl slušný podzim, o jaru se ani nebavím. Má skvělé atributy, je rychlý. Zároveň už není úplně ten mladý, ve 24 letech má něco za sebou. Koukněme, že jinde 19letí zvedají pohár z Ligy mistrů. Jsme rádi, že je Robin s námi. Snad nás zaujme a zůstane i nadále,“ konstatuje Köstl.

Jestli je Hranáč objevem, tak záložník a jeho parťák z Viktorie záložník Pavel Šulc si zaslouží označení kometa. Se 14 góly aktuálně vévodí tabulce střelců Fortuna ligy a v pondělí premiérově přicestoval na sraz seniorského národního mužstva.

„Hraje pro něj mládí i aktuální forma. Úspěšní hráči jsou z úspěšných klubů, což teď Plzeň je. Pavel má vše před sebou. Je atypický a lehkonohý. Jako když agama běží po vodě. Umí s míčem, navíc vykazuje perfektní čísla. Nabral díky tomu sebevědomí, má pestré zakončení. Chtěli jsme ho vidět naživo a mít ho na srazu. Všichni z nominace mají dveře do národního týmu otevřené,“ pokračuje v analýze některých hráčů Köstl.

Šulc by mohl v ofenzivní části sestavy doplnit zřejmě útočníka číslo jedna Patrika Schicka. Ten se o víkendu stejně jako Adam Hložek trefil v barvách Leverkusenu, v týdnu zařídil dvěma trefami v posledních minutách postup německého celku do čtvrtfinále Evropské ligy.

Fotbalová reprezentace se sešla poprvé pod trenérem Haškem. Jak bude mít nový realizační tým rozdělené kompetence? Video: Sport.cz

„Všechny kluky sledujeme a přejeme jim. V trenérské skupině na whatsappu jsme góly reprezentantů hodně slavili. Patrik je v pohodě. Když se dostane do základu v jednom z nejlepších týmů Evropy, určitě to něco znamená, stejně tak u Adama Hložka. Ten je sice často kritizovaný a nemá takovou minutáž, ale vidíme, že pokud naskočí, je platný. Dostává se do první rotace týmu,“ zhodnotil Köstl dvojici z Leverkusnu, aktuálně vedoucího mančaftu bundesligy.

Právě nedostatečné vytížení některých fotbalistů může být problém. Zřejmě tento fakt zohlednili trenéři při tvorbě finální nominace, do níž se nevešli třeba záložník Unionu Berlín Alex Král či křídelník Wolfsburgu Václav Černý.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

„Diskuse byla, s oběma jsme byli v kontaktu i osobně a budeme dál. Pro reprezentaci bezesporu něco odvedli, momentálně jsme se jen vydali jinou cestou. Černému možná pomůže změna trenéra, Alex také z herní praxe trochu vypadl. Oba jsou obrovští profesionálové, snad tohle pro ně bude i motivace. Jak říkám, jde o aktuální sportovní formu, dveře do týmu rozhodně nemají zavřené,“ líčí Köstl.

Takový Ondřej Lingr pak plní ve Feyenoordu roli žolíka, jenž naskočí na poslední minuty do unavené obrany a často se dokáže prosadit. Köstl přiznává, že pozici si může přenést i do národního mužstva. Jaká bude realita, se uvidí až v pátek a v úterý. O tom, kdo nakonec naskočí, bude rozhodovat mimo jiné i rozestavení. „Pak jde o způsob hry a systém. Podle toho budeme dosazovat hráče, varianty máme v hlavě,“ podotýká asistent.

Reklama