Hlavní obsah

Španělská fotbalistka Hermosová není v nominaci nové trenérky, chce ji chránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová trenérka fotbalistek Španělska Montse Toméová zahrnula do své první nominace 15 hráček z týmu mistryň světa. Oficiálně ale zatím nikdo neoznámil, že by fotbalistky ukončily bojkot reprezentace. Ten vyhlásily po propuknutí aféry bývalého předsedy svazu Luise Rubialese kvůli jeho chování po finále světového šampionátu, kde při ceremoniálu líbal hráčky. Jenni Hermosová, jež funkcionáře kvůli polibku na ústa zažalovala ze sexuálního napadení, v nominaci chybí.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Luis Rubiales si zadělal na pořádný problém

Článek

Trenérka Toméová uvedla, že s Hermosovou stejně jako s ostatními povolanými fotbalistkami osobně hovořila. Hermosovou z týmu vynechala, aby jí v současné vyhrocené situaci dopřála klid. „Všichni stojíme za Jenni a všemi ostatními hráčkami. Věřím, že tohle je nejlepší způsob, jak ji chránit,“ uvedla Toméová, jež nahradila odvolaného kouče Jorgeho Vildu.

Nominaci měla původně trenérka oznámit už v pátek, 20 minut před začátkem ale vedení svazu odložilo na neurčito plánovanou tiskovou konferenci. Celkem 39 fotbalistek včetně 21 hráček z třiadvacetičlenného týmu mistryň světa totiž krátce před tím v otevřeném dopise odmítlo reprezentovat, protože se kvůli aféře necítí v národním týmu v bezpečí, a žádaly další změny, které ale veřejně nespecifikovaly.

Luis Rubiales přichází k souduVideo: Reuters

Podle listu Mundo Deportivo hráčky požadují, aby po Rubialesovi rezignovali i další, například generální sekretář Andreu Camps a celé tiskové oddělení, které podle nich vložilo Hermosové do úst slova, která nikdy neřekla. K bojkotu se připojilo více než osm desítek španělských fotbalistek.

Nyní Toméová prohlásila, že očekává, že se všechny nominované hráčky v úterý dostaví na reprezentační sraz před zápasy Ligy národů se Švédskem a Švýcarskem. Výslovně ale neřekla, že souhlasily s ukončením bojkotu. „Všechny jsou to profesionálky a věřím, že budou dělat svou práci. Jsou to mistryně světa, fotbal milují. Je čest být ve španělské reprezentaci a vím, že tu s námi v úterý budou,“ uvedla.

Podle zdrojů agentury Reuters ale byly některé fotbalistky svou nominací překvapeny a o povolání do národního týmu se dozvěděly až z médií. Minimálně čtyři se prý radily s právníky, zda se musí na srazu hlásit, protože se obávají trestu. Podle španělských regulí hrozí za odmítnutí reprezentace bez závažného důvodu pokuta až 30.000 eur (asi 732.000 korun) a odebrání licence na dva roky až 15 let.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.