Hlavní obsah

Sváteční den i sváteční zápas pro kapitána klokanů. Jindřišek se může dotáhnout na další dvě legendy

Devatenáctý březen bývá jeho den. Josef Jindřišek v neděli oslaví svátek a jeho Bohemians čeká žhavá bitva v Plzni. Třetí proti čtvrtému. I s nejstarším hráčem ligy na place? Pokud kapitán klokanů nastoupí, v historickém pořadí startů v nejvyšší soutěži vyrovná legendárního čarostřelce Davida Lafatu a Jaroslava Polláka, mistra Evropy 1976. „Asi jsem něco dokázal,“ plaše se usměje Jindřišek, jehož jinak na čísla moc neužije.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jindřišek odehrál 417 prvoligových zápasů, víc v československých a českých dějinách stihlo jen třináct fotbalistů.

Článek

Na Valentýna mu bylo dvaačtyřicet, přesto na zeleném jevišti pořád stíhá a dál posouvá klubové i vlastní statistiky. Defenzivnímu záložníkovi napočítali 417 prvoligových zápasů, jen třináct fotbalistů v československých a českých dějinách stihlo větší porci. Jak jsme zmínili na začátku, už v Plzni se může Jindřišek dotáhnout na další dvě legendy.

„Velká pocta," poví do telefonu, když před ním vyslovíte jména pánů Polláka a Lafaty. „Lafiho bylo lepší mít ve svém týmu než jako soupeře, zažil jsem oboje. Bylo dost složité ho uhlídat, měl dar být ve správnou dobu na správném místě. A pan Pollák? Mistr Evropy, jeho generace byla výjimečná."

Výjimečná může být i tahle sezona Bohemians. Zatímco loni se Jindřiškova parta zachránila až v baráži, letos hraje o první šestku a vyhlíží semifinále národního poháru u sousedů na Slavii. „Drsná zkušenost z baráže nás stmelila a teď těžíme z širšího a kvalitního kádru. Dám příklad: když se trenér rozhodne vystřídat, neoslabí tým, ale naopak ho posílí. Naskočí hladoví hráči, kteří chtějí ukázat, že mají na základ," vykládá Jindřišek.

„Na tabulku se nám dívá hezky, ale euforii u nás neuvidíte," popisuje atmosféru v Ďolíčku. „Všichni dobře víme, že tabulka je hodně našlapaná. Když dvakrát po sobě zaváháte, nemusíte se už posunout zpátky."

Bohemians nabrali sebevědomí, ke kterému pomohla i podzimní remíza 1:1 s Plzní. Ta se na jaře trápí, spadla z prvního místa na třetí a před týdnem nezvládla šlágr se Slavií. „I proto se Plzně nebojíme a nehodláme tam jen bránit," vzkazuje Jindřišek. „Na druhou stranu, doma je Viktorka pořád silná a umí soupeři nadělat spoustu nepříjemností."

Poctivec z Jizerských hor začal jaro jako náhradník, ovšem brzy se dostal zpátky mezi vyvolené. Když mu trenér Jaroslav Veselý chce ulevit, kapitán kroutí hlavou. „Na konci února jsem si klidně šel zahrát poločas za béčko. Potřebuju pravidelnou praxi: jakmile jen na chvíli vypadnu z rytmu, přestávám si být jistý i v jednoduchých situacích, což mě ubíjí," líčí Jindřišek.

Po sezoně mu jako obvykle v posledních letech skončí smlouva, dojde na tradiční dilema. Další rok v Bohemians, nebo instalatéřina a divize ve Velkých Hamrech?

„Zatím jsem to neřešil, času dost. Užívám si přítomnost a chci pomoct k tomu, abychom se udrželi v elitní šestce," říká Jindřišek. „A pak? Uvidíme, jak se věci vyvinou."

Reklama