Hlavní obsah

Rozjetí Bohemians stoupají k pohárovým výšinám. Nechceme už nikam couvat, naznačil trenér ambice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk tří bodů a posun na čtvrtou příčku tabulky. Fotbalisté Bohemians nadále ukazují, že po loňském boji o udržení mají v probíhajícím ročníku Fortuna ligy namířeno o poznání výše. V domácím utkání přehráli poslední Pardubice výsledkem 2:0 a upevnili si tak místo ve skupině o titul, což dává čím dál reálnější obrysy i pořádně odvážnému snu o případné účasti v předkolech evropských pohárů. „Už nechceme nikam couvat, umístění je pro nás největší motivací. V těchto situacích není čas na alibi. Pokud se chceme pevně usadit v první šestce, musíme za tím jít,“ má jasno trenér Jaroslav Veselý.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Václav Drchal z Bohemians a Marek Icha z Pardubic.

Článek

Muži, který stojí za vzestupem Bohemians v posledních měsících, bylo ale jasné, že jeho svěřence proti Pardubicím i přes jejich nelichotivou pozici v tabulce nečeká nic lehkého. „Věděli jsme, že přijede velmi nepříjemný protivník, který na jaře prohrál jen jednou se Slavií, a to ještě smolně. Měli jsme respekt," přiznal 45letý kouč.

Vítězství Bohemians zajistila hlavně agresivita a lepší soubojové chování, právě s těmito aspekty se totiž fyzicky slabší Východočeši na těžkém terénu nedokázali plně srovnat. „Ale ani s tím jsem nebyl v první půlhodině spokojený. Nevycházelo nám napadání, jelikož nám nepomáhali obránci. Posílal jsem tedy přes hráče vzkazy, abychom přešli do vyššího presinku," naznačil Veselý, jak se svými svěřenci komunikoval v bouřlivé atmosféře, kterou do zelenobílých barev oděné tribuny v Ďolíčku jako obvykle vytvořily.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Michal Hlavatý z Pardubic a Václav Drchal z Bohemians.

Klokanům nedělaly problémy ani četné absence, opřít se nemohli mimo jiné o Aleše Čermáka či Jana Matouška, dvoubrankového střelce z minulého utkání v Liberci, který si odpykával trest za čtyři nasbírané žluté karty. „I z tohohle hlediska je pro nás vítězství velmi cenné. Opravdu si ho vážím," pravil šéf lavičky Bohemians, kterému se ale právě Matouška podařilo nahradit náramně. Vždyť o góly Pardubicím se postarali Martin Hála a Erik Prekop, tedy právě hráči, kteří nastoupili na „jeho" pozici.

Veselý svými rošádami v sestavě bez přehánění připomíná šachového velmistra. Daniel Köstl na novém postu pravého halvbeka například prožívá dost možná nejlepší období kariéry, někteří diváci jej dokonce překřtili na „Roberta Carlose z Ďolíčku." „Ale zase bych to nepřeháněl s nějakou chválou, aby nedostal za týden červenou," reagoval Veselý se smíchem na Köstlovu novou přezdívku připomenutím jeho vyloučení v Mladé Boleslavi. „Dan je pro nás samozřejmě důležitý hráč, z hlediska energie, nasazení, emocí. Je pro nás cenný také v obranných standardkách. V zápasech, kdy nehrál, jsme z nich pětkrát inkasovali," dodal na vážnější notu.

Příští ligový víkend zavede Klokany do Plzně, půjde tak o souboji třetího a čtvrtého týmu tabulky. Bohemians si přitom tuhle roli na jaře již jednou vyzkoušeli, a to nepříliš úspěšně. Do domácího duelu s tehdy třetí Spartou šli právě z pozice čtvrtého týmu ligy a utrpěli vysokou porážku 2:6. „Je to pro nás určitě varovný prst. Víme, že ve dvou zápasech s týmy z první trojky jsme dostali világoš. Musíme do Plzně proto jet s pokorou a určitě ne s tím, že by nějak rozdávala body. Prohra se Spartou pro nás sice byla nemilá, ale i z toho se dá poučit," uzavřel Veselý.

Reklama