Hlavní obsah

Talentovaný odchovanec září v obraně Teplic. Kapitán cítí obří potenciál, trenér nabádá k opatrnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ligové zápasy v srdci teplické defenzivy proti účastníkům předkol evropských pohárů, dvě nečekaná vítězství. Dvacetiletý Štěpán Chaloupek zažívá podařený vstup do probíhajícího ročníku Fortuna ligy, pod triumfy nad Plzní (1:0) i Bohemians (2:1) se navíc podepsal spolehlivými individuálními výkony. „Myslím, že má velký potenciál a všechny předpoklady pro to, aby hrál ještě o něco výše,“ vysekl mladšímu kolegovi poklonu kapitán Sklářů Daniel Trubač.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Štěpán Chaloupek z Teplic během utkání 2. kola Fortuna ligy¨

Článek

Chaloupek, jenž v Teplicích kope již od žákovských kategorií, navíc vůbec neměl jednoduchou pozici. Nejen, že v roli středního stopera čelil ostříleným forvardům, jako jsou například Tomáš Chorý či Matěj Vydra z Plzně nebo David Puškáč z Bohemians, pokaždé jej navíc doplnili jiní parťáci. Proti Viktorii vedle něj v obranné trojce operovali Jan Knapík s Nemanjou Mićevićem, kvůli jejich zdravotním potížím je ale v Ďolíčku nahradili Lukáš Mareček a Jakub Hora.

A ať už nastoupil Chaloupek po boku kohokoliv, prezentoval se ve vynikajícím světle. Díky svým bezmála 190 centimetrům výšky byl jistý ve vzdušných soubojích, nespočetněkrát hasil hrozící požár před brankářem Tomášem Grigarem precizními obrannými zákroky. Fakt, že Teplice v dvou zápasech proti favoritům inkasovaly jen jednou (ačkoliv například Bohemians ve vzájemném duelu zahodili penaltu), je rozhodně i jeho zásluhou. „Sám vidím, že zápas od zápasu se neustále zlepšuje. Doufám, že zůstane pokorný a bude na sobě makat pořád tak, jako doteď," pokračoval ve chvále na adresu mladého stopera Trubač.

Slova kapitána potvrdil i trenér Zdenko Frťala. Slovenský stratég si na pevné defenzivě zakládá, takže zlepšující se forma talenta z teplické líhně jej obzvlášť těší. „Má perspektivu, budoucnost před sebou. Jeho výkony jsou výsledkem toho, jak pracuje každý den na tréninku," nastínil, že o absenci tvrdé dřiny v případě Chaloupka ani nemůže být řeč.

Frťala si je ale dobře vědom toho, že na přehnanou chválu už ve světě kopané řada nevybroušených drahokamů doplatila. „Víme, že musíme být opatrní, je teprve na začátku své fotbalové cesty. Naším úkolem je ho chránit, aby nepodlehl sebeuspokojení. Už jsem párkrát zažil, že někdo vystřelil a pak nebyl schopen podobné věci zvládnout," varuje šéf teplické lavičky. „Je to mladý hráč, takže se má ještě co učit," souhlasí Trubač. „Ale na druhou stranu, klobouk dolů před ním. Hlavně doufám, že mu bude sloužit zdraví."

Pokud se Chaloupek, který zatím zapsal třicet prvoligových startů, skutečně vyhne strašáku všech fotbalistů v podobě vážných zranění a vydrží v nastoleném tempu, klidně by mohl ochutnat sladkou odměnu v podobě první pozvánky do mládežnických kategorií národního týmu. Trenér výběru U21 Jan Suchopárek totiž bude skládat nové mužstvo pro kvalifikaci na ME 2025, finálový turnaj bude hostit Slovensko. A stoper, ostřílený ligovými kláními, jemuž bude v době konání turnaje 22 let, by mu rozhodně mohl přijít vhod. Scénář, že se Chaloupek objeví v nominaci už na zářijový kvalifikační prolog proti Islandu (12. září), tak rozhodně nepatří do kategorie utopických.

Reklama

  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.