Hlavní obsah

V jedenácté minutě nastavení přišel o trofej, teď se Guardiola čertí: To máme hrát až do rána?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli blízko dalšímu úspěchu, ale nakonec odešli s prázdnou. Fotbalisté Manchesteru City v nedělním boji o anglický Superpohár proti Arsenalu ještě deset minut po konci řádné hrací doby vedli o gól, tečovaná rána Leandra Trossarda v jedenácté nastavené minutě ale poslala duel do penalt, po nichž slavil londýnský tým. „Ani se mě neptejte, co si o tom myslím. S takovou budeme brzy končit zápasy druhý den v osm ráno,“ zlobil se kouč Citizens Pep Guardiola poté, co jeho celku trofej proklouzla mezi prsty.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola.

Článek

Anglická Fotbalová asociace se před startem tohoto soutěžního ročníku rozhodla pro změnu, připomínající poslední světový šampionát v Kataru. Tedy zvýšení objemu nastaveného času, přidávaného k původním devadesáti minutám. Statistiky totiž ukazují, že balon je v utkání Premier League ve hře průměrně 55 minut, zbytek si ukradnou přerušení, střídaní, čekání na rozehrání standardní situace či oslavy vstřelených branek a podobně.

Finálové klání mezi City a Arsenalem bylo důkazem nové filozofie v praxi. Původně mělo být k řádné hrací době přidáno osm minut, srážka Kyla Walkera a Thomase Parteyho ale znamenala, že kanonýři mohli vstřelit regulérní branku až ve 101. minutě duelu. „Musíme si na to zvyknout. Vedli jsme 1:0 a nepřišlo mi, že bylo původně nutné nastavovat osm minut, zase tolik se toho v utkání nedělo," domnívá se španělský kouč poražených Citizens.

„Nenaděláme s tím nic. Je ale zajímavé, že ti, kteří dané rozhodnutí učinili, jej vůbec neřešili s manažery, ani samotnými hráči," pokračoval rozohněný Guardiola. „Zápasy budou trvat minimálně 100 minut, to je jasné. Vždyť chtějí nastavovat i za vstřelené branky. Představte si, že utkání skončí 4:3 a za každý gól přidají 45 sekund. To pak vážně budeme hrát ještě ráno," hořekoval.

Guardiola je také toho názoru, že změna pravidel zdržování hry nijak neovlivní, ač to je jejím hlavním cílem. „Jediné, čeho tím dosáhnou, je větší únava hráčů. Osm nebo deset minut navíc každý zápas je prostě moc," uzavřel.

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG