Hlavní obsah

V lize zatím zůstávají. Fenerbahce ale hrozí nasazením dorostenců a požaduje zahraniční sudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke krajnímu řešení a stažení elitního týmu Fenerbahce z nejvyšší soutěže zatím nedošlo. Přesto si turecký velkoklub na úterní mimořádné valné hromadě odsouhlasil několik razantních kroků včetně odmítnutí účasti v domácím poháru nebo požadavku na nominaci zahraničního sudího. Důvodem jsou incidenty z nedávné minulosti, které nemají s běžným fotbalovým děním mnoho společného.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Na mimořádnou valnou hromadu Fenerbahce dorazilo na stadion kolem 25 tisíc diváků

Článek

Prezident klubu Ali Koc, další funkcionáři a přibližně 25 tisíc fanoušků coby členové klubu s hlasovacím právem na stadionu. Mimořádná úterní valná hromada Fenerbahce byla megalomanská. Aby také ne, když se projednávaly věci, které ovlivní blízkou budoucnost devatenáctinásobného tureckého šampiona.

Výsledkem jsou čtyři usnesení. První se týká Superpoháru proti Galatasaaryi, jenž se má už v náhradním termínu odehrát na neutrální půdě v neděli 7. dubna. Jenže Fenerbahce hraje příští týden čtvrtfinále Konferenční ligy. „Zápas by měl být odložen na vhodný termín a měl by být jmenován zahraniční rozhodčí. V opačném případě se utkání neodehraje, nebo se nastoupí tým do 19 let,“ píše se na stránkách klubu.

A dál? „Počínaje příští sezonou se po dobu dvou ročníků nebudeme účastnit domácího poháru, nebo nastoupíme s týmem do 19 let.“ To jsou zřejmě dvě základní a nejdůležitější sdělení, která z úterního zasedání vyplývají. Dále pak klub mimo jiné žádá orgány UEFA a FIFA o zavedení „nezbytných opatření“.

Hlavním bodem ale mělo být hlasování o odstoupení z nejvyšší turecké soutěže. „Vytvoříme svůj vlastní osud. Pokud to bude nutné, sestoupíme o soutěž níž,“ avizoval předem prezident Koc. I když činovníci klubu a fanoušci na stadionu opakovaně hlasovali o všem možném, na opuštění elity nedošlo. Sami hráči prý chtějí zůstat a klub se bojí, že se k němu bude svaz chovat nespravedlivě i v nižších soutěžích. „Na konci aktuální sezony se ale ke stejnému návrhu opět vrátíme a projednáme ho,“ prohlásil Koc.

Turecký fotbal má v posledních letech mnoho problémů. Bezpečnostních, diplomatických, sportovních. Poslední kapkou jsou násilnosti z nedávného zápasu mezi Trabzonsporem a Fenerbahce, jehož hráči byli po výhře 3:2 přímo na hřišti napadeni fanoušky domácích.

Policie zadržela po skandálním závěru 13 příznivců Trabzonsporu, pět z nich poslala do vazby. Generální sekretář domácího klubu Kemal Ertürk označil akci za nespravedlivou a vyzval k urychlenému propuštění fandů. Vedle toho byli potrestáni dva hráči Fenerbahce za to, že se zapojili do potyček s fanoušky. Brankář Irfan Can Egribayat a obránce Jayden Quinn Oosterwolde obdrželi zákaz startu v jednom utkání a pokutu. Bez trestu vyvázl Bright Osayi-Samuel, jenž podle videozáznamu udeřil jednoho z příznivců, který vběhl na hřiště se zakrytou tváří.

Celý incident odsoudili turečtí funkcionáři a politici i šéf světové federace FIFA Gianni Infantino. Fotbalisté Trabzonsporu pak musí odehrát šest zápasů bez diváků.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Prezident Fenerbahce Ali Koc a členové představenstva na mimořádné valné hromadě klubu.

Fenerbahce cítí křivdu i z dávnější minulosti. První sahá do posledního kola sezony 2005/2006, kdy klub vyznávající žlutou a modrou barvu v posledním kole přišel o první místo v tabulce a o titul. Další bolesti se týkají trestů za korupci, bývalý šéf klubu Aziz Yildirim i další pak ale byli zproštěni obvinění. V dubnu 2015 se zase na autobus s týmem střílelo poblíž letiště v Trabzonu.

„Zemřeme jednou místo toho, abychom umírali každý den. Pokud to bude nutné, budeme hrát rok druhou ligu a vybojujeme si z ní postup. Pokud s námi zacházíte jako s vyděděnci, říkám to státu, turecké fotbalové federaci, médiím: musíme si rozhodnout o své vlastní budoucnosti sami. A nejde o nějaké vyhrožování nebo vydírání,“ uvedl dříve Koc. Zatím se tak nestalo, ale co není, může brzy být.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Ml. Boleslav hrají
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec hrají
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc hrají
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.