Hlavní obsah

Slavný fotbalový klub zvažuje odstoupení z turecké ligy. Nejde o vyhrožování, říká jeho šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Násilnosti nedávného fotbalového zápasu mezi Trabzonsporem a Fenerbahce mohou mít důsledky. Fenerbahce, jehož hráči byli po výhře 3:2 na hřišti napadeni fanoušky domácích, je totiž v krajním případě připraveno odstoupit z turecké Süper Lig. „Vytvoříme svůj vlastní osud. Pokud to bude nutné, sestoupíme o soutěž níž,“ avizoval minulý týden prezident istanbulského klubu Ali Koc. Členové klubu budou tento bod probírat na mimořádné valné hromadě 2. dubna.

Foto: Depo Photos, Reuters

Hráče Fenerbahce napadli fanoušci Trabzonsporu.

Článek

Podle serveru The Athletic cítí Fenerbahce několik křivd z minulosti. První sahá do posledního kola sezony 2005/2006, kdy klub vyznávající žlutou a modrou bravu v posledním kole přišel o první místo v tabulce a o titul. Další bolesti se týkají trestů za korupci, bývalý šéf klubu Aziz Yildirim i další pak ale byli zproštěni obvinění. V dubnu 2015 se zase na autobus s týmem střílelo poblíž letiště v Trabzonu.

Nejčerstvější incident Fenerbahce znovu rozpálil, jeho hráči byli napadeni příznivci Trabzonsporu, když se radovali z výhry. Někteří z nich se bránili, brankář Dominik Livakovič třeba dostal pěstí do obličeje. Fenerbahce je připraveno v krajním případě dobrovolně zamířit do druhé ligy.

„Zemřeme jednou místo toho, abychom umírali každý den. Pokud to bude nutné, budeme hrát rok druhou ligu a vybojujeme si z ní postup. Pokud s námi zacházíte jako s vyděděnci, říkám to státu, turecké fotbalové federaci, médiím: musíme si rozhodnout o své vlastní budoucnosti sami. A nejde o nějaké vyhrožování nebo vydírání,“ uvedl emotivně Koc.

Vyzval členy klubu, aby 2. dubna na zasedání rozhodli. „Takhle to dál nejde,“ zmínil Koc. Podle něj je nepřijatelné, jak se s Fenerbahce zachází.

„Vždycky když na fotbalovém hřišti vypukne násilí, říkáme, že je to naposledy. Ale nikdy to naposledy nebude. Stáváme se zemí, která násilí normalizuje.“ dodal Koc.

Fenerbahce patří společně s Galatasarayem a Besiktasem mezi trojici největších a nejmocnějších tureckých klubů. V aktuálním ročníku bojuje o titul s Galatasarayem, zaostává za ním o dva body. Do konce turecké ligy chybí osm kol.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články