Hlavní obsah

V Paříži se pískalo na Messiho. Trapné, zastal se ikony Henry a přidal řešení, jednoduché i složité zároveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Není to tak dávno, co si splnil svůj dětský sen a vyškrábal se až úplně na vrchol. Lionel Messi loni před Vánoci s Argentinou vyhrál mistrovství světa a pojistil si fotbalovou nesmrtelnost. Vyprávějte to ale fanouškům pařížského PSG... Na Messiho pískali a bučeli už před nedělním ligovým zápasem s Lyonem. Pařížská parta prohrála 0:1 a na prvním místě má k dobru už jen šest bodů. Proč to schytal právě jeden z nejlepších fotbalistů všech dob?

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Lionel Messi má starosti, pro část fanoušků PSG se stal terčem zloby.

Článek

Do Štědrého dne zbývalo šest dnů, když se v pětatřiceti stal mistrem světa a v očích krajanů přestal kulhat za legendárním Diegem Maradonou. Argentinci mu konečně zapomněli, že už jako dítě odešel do Evropy a bavil fanoušky nejen v Barceloně, kde strávil 21 let.

Teď Messi zažívá hořké časy. PSG má zajímavý tým placený katarskými boháči, jenže stejně jako před rokem skončil už v osmifinále Ligy mistrů. A protože nečekaně brzy vypadl i z národního poháru, může si sáhnout už jen na trofej pro šampiona francouzské ligy. Pro ilustraci ještě jedna statistika: PSG z devatenácti zápasů po mistrovství světa prohrál osm.

Fanoušci si už fackovacího panáka našli. Messiho vypískali ještě předtím, než v neděli proti Lyonu poprvé kopl do míče. Pozor, nestalo se to poprvé. „Trapné," poznamenal legendární francouzský útočník Thierry Henry. „Nemůžete přece pískat na jednoho z nejlepších hráčů týmu, který má jen v lize 13 gólů a 13 asistencí."

Od PSG se po povánočním restartu ligy čekala blesková jízda za titulem, jenže zatím to povážlivě drhne. Krize vyvrcholila v posledních dvou kolech, kdy se Messi a spol. ani jednou netrefili a po dvou porážkách se na ně dotáhl hladový tandem Lens, Marseille. Šestibodové manko není neřešitelné, do konce sezony zbývá devět kol.

Zatímco Messiho ofenzivní kumpán Kylian Mbappé je pro fanoušky bohem, argentinského prcka si zamilovali jen někteří. Ne, že by nebyli vidět: tleskali mu, vyvolávali jeho jméno a pár si jich po rozcvičce nechalo podepsat dres. Jenže nepříjemný dojem přetrvává. Nemalá část fanoušků v Messim vidí zlatokopa, který si přišel do Paříže vydělat a výsledky moc neřeší. „Vedle mě sedící fanoušci PSG mluvili francouzsky a nerozuměl jsem jim každé slovo, ovšem z tónu jejich hlasů bylo poznat, že s Messim nejsou spokojení. Ze začátku zápasu ještě všichni fandili, ale po gólu Lyonu se stupňovala nervozita. Když Messi po hřišti chodil a nebyla na něm vidět jiskra, k pískotu se přidávalo bučení," popsal pro Sport.cz František Kovařík, jenž zápas sledoval přímo v Parku princů. „Na stadionu bylo i hodně turistů, kteří Messimu tleskali a mávali na něj, když hrál blízko. Ale skalní fanoušci s ním evidentně mají problém."

Henry vidí jedno řešení už teď: letní návrat Messiho do Barcelony, odkud se přesunul do Paříže před dvěma lety. „Pro lásku k fotbalu se prostě musí vrátit do Barcelony. PSG si ho nezaslouží," poznamenal Henry.

Proč ne, cesta do Barcelony pro Messiho není uzavřená. V Paříži mu v létě skončí smlouva a nová zatím není na stole, i když PSG má šanci uplatnit opci. Potenciální obnovení spojení Barcelona & Messi je žhavé téma, které přitahuje pozornost. V hlavní roli jsou znovu peníze: předloni musel Messi odejít kvůli striktním regulím finanční fair play a kouzlení s čísly by z toho mohlo být i letos. Byla by argentinská ikona ochotná jít s platem výrazně dolů?

„Vždycky mi bylo líto, že Leo u nás nemohl pokračovat. Dobře ví, jak moc si ho vážíme. Byl bych rád, kdyby se vrátil," vzkázal minulý týden Rafael Yuste, barcelonský viceprezident. „Zůstáváme v kontaktu."

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice