Hlavní obsah

Žádné trable, mistři světa mají vstupenku do osmifinále. Ideální scénář, chválí Deschamps po postupu

Argentina prohrála se Saúdskou Arábií a Německo padlo s Japonskem, ovšem Francie zatím frčí bez problémů. Posledním mistrům světa v Kataru stačily dva zápasy, aby si s předstihem pojistili postup do osmifinále. „Splnili jsme první cíl,“ spokojeně se usmál francouzský trenér Didier Deschamps po výhře 2:1 nad Dánskem. To bude o vstupenku mezi nejlepších šestnáct bojovat až v posledním kole skupinové fáze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Francie - DánskoVideo: Česká televize

 
Článek

Před čtyřmi lety v Rusku nastřílel za celé mistrovství světa čtyři góly, teď už je Kylian Mbappé na třech. Nezastavitelný fantom s desítkou na dresu v Kataru září, proti Dánsku si připsal oba francouzské zásahy a byl hlavním hrdinou večera.

„Ten kluk nemá slabinu, je to superstar a rozdílový hráč," poklonil se na webu BBC někdejší anglický kanonýr Alan Shearer. „Fotbal miluje a na hřišti je nadšený jako dítě. Pokud takhle bude pokračovat, Francie bude mít velkou šanci na další titul."

Francouzi na rozdíl od prologu s Austrálií (4:1) neprohrávali, ale Dánové ještě pět minut před koncem drželi remízový stav 1:1. Dokud podruhé neudeřil Mbappé. „Hodně komplikovaný zápas, ale zvládli jsme ho," s úlevou poznamenal francouzský ofenzivní záložník Antoine Griezmann. Mimochodem, v prvních dvou zápasech svým parťákům připravil devět šancí jako Zinedine Zidane za stejnou dobu na zlatém mistrovství světa 1998.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouz Kylian Mbappé otevřel skóre utkání MS proti DánskuVideo: Česká televize

„Rozhodly detaily, mohli jsme vyhrát. Ovšem druhý gól Francie pro nás znamenal těžký direkt," vyprávěl dánský trenér Kasper Hjulmand.

Jeho tým má po dvou zápasech jen bod za úvodní bezgólovou plichtu s Tuniskem. K postupu potřebuje poslední listopadový den porazit Austrálii a pomoc Francouzů v souběžně hrané partii s Tunisany. „Dokud máme šanci, budeme o ni bojovat," slíbil kouč Hjulmand.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mbappého druhý gól proti DánskuVideo: Česká televize

Francie má příjemnější starosti. Ze dvou utkání má šest bodů a příjemné skóre 6:2, navíc nemá daleko k prvnímu místu ve skupině. „Gratuluju svým chlapcům. Vyhráli jsme proti skvělému soupeři a v naší hře jsem viděl spoustu zajímavých věcí," chválil kouč Deschamps. „Zatím jedeme podle ideálního scénáře. Z našeho týmu čiší síla a chce dokázat velké věci."

Reklama