Hlavní obsah

Austrálie slaví třetí výhru na MS. Dojatý hrdina Duke věnoval gól synovi: Je to nejsladší moment kariéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohnuli s historií. Fotbalisté Austrálie před cestou do Kataru vyhráli na mistrovství světa jen dvakrát, ale teď už to neplatí. Díky vítězství 1:0 nad Tuniskem jsou ve hře o postup do osmifinále. „Je to fajn pocit, ale ještě máme před sebou zápas s Dánskem,“ pravil střelec rozhodujícího gólu Mitchell Duke. Zato Tunisané mají před skupinovým epilogem s Francií problém.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australan Mitchell Duke zařídil jedinou branku zápasu Austrálie proti Tunisku.Video: Česká televize

 
Článek

2006: výhra 3:1 nad Japonskem. 2010: výhra 2:1 nad Srbskem. V sobotu odpoledne Australané dokráčeli k historicky třetímu vítězství na mistrovství světa. Navíc teprve podruhé v dějinách na šampionátu neinkasovali, povedlo se jim to po dlouhých 48 letech.

„Jsem na svoje kluky moc hrdý a myslím, že stejně to vnímá celá země," chválil australský trenér Graham Arnold po těsném triumfu nad Tuniskem. „Minule proti Francii jsme často chybovali, ale tentokrát jsme se toho vyvarovali."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Tunisko - AustrálieVideo: Česká televize

Fanoušci Tuniska si na tribuně arény ve Vakře nervózně hryzali nehty a nakonec odcházeli zklamaní. „Nezasloužili jsme si prohrát, jenže jsme nebyli efektivní," litoval kouč Džalíl Kadrí. Jeho tým si porážkou s Austrálií zavařil. Tunisané se za 180 minut v Kataru netrefili a nenavázali na předchozí partii s Dánskem, které po bezgólové remíze senzačně obrali o body.

„Zbývá nám ještě zápas s Francií, která je sice dost silná, ovšem i velké týmy už na tomhle turnaji prohrály," poznamenal Kadrí.

Zato Austrálie je v euforii, kterou odstartovala gólová hlavička Mitchella Dukea z prvního poločasu. „Nejdůležitější moment kariéry, nedá se to popsat. Nemám slov, asi začnu brečet. Tenhle gól je pro mého syna," vyznal se dojatý Duke do televizní kamery. „Byla to klíčová chvíle pro mě, moji rodinu i můj tým. Ale čeká nás ještě jeden zápas, snad ho zvládneme."

Duke a spol. si zahrají o postup ze skupiny D poslední listopadový den s Dánskem, které ještě v sobotu odpoledne narazí na Francii. Mimochodem, Austrálie zatím postoupila ze skupiny jen jednou: v osmifinále MS 2006 ji zastavili Italové, pozdější mistři světa. „Pokusíme se znovu zapsat do historie," slíbil Duke. „Naše práce ještě není hotová."

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.