Hlavní obsah

Žižkov veze body z Boleslavi, Ostrava oloupila Klokany

PRAHA

Jen fotbalisté Českých Budějovic dokázali v nedělním úvodu první ligy využít výhodu domácího prostředí a v duelu s Olomoucí získat tři body. Slavia odvezla body z Jablonce, Baník Ostrava vyhrál v Praze nad Bohemians, Teplice loupily v Kladně a Viktoria Žižkov zvítězila v Mladé Boleslavi. V utkáních Brna se Zlínem a Mostu s Plzní se soupeři o první body v sezóně rozdělili.

Článek

Ligový nováček ze Žižkova během utkání v Boleslavi zjistil, že může sehrát s účastníkem Poháru UEFA vyrovnanou partii a ještě v závěru vše nasvědčovalo tomu, že si soupeři rozdělí body za bezbrankovou remízu. Hosté ale v závěru zabrali a po spálené stoprocentní šanci Kaliny, jehož přízemní střelou vykopl špičkou kopačky brankář Miller, namířil do pravého horního rohu Francouz Moughfire a boleslavský gólman nedokázal vytlačit míč mimo tyče. Domácí sice ještě stačili vstřelit gól po standardní situaci, sudí ale gól kvůli ofsajdu neuznal.

Fotbalisté Bohemians podobně povedený návrat do nejvyšší soutěže v duelu s Baníkem Ostrava neprožili. V rekonstruovaném Dolíčku vstřelila vítězný gól Severomoravanů už v 15. minutě letní posila Baníku Václav Svěrkoš, v závěru zvyšoval Lukáš Magera.

V Jablonci si odbyl ligovou premiéru na lavičce trenér Luboš Kozel, šance jeho svěřenců v těžkém duelu se Slavií žila ale jen do 54. minuty. Vedení na stranu Pražanů strhl kanonýr Vlček a slávisté už těsný náskok udrželi.

První gól sezóny vstřelil Fenin 

Vůbec první gól nové sezóny padl na Kladně, kde už ve 3. minutě překonal domácího gólmana Pavlíka teplický střelec Martin Fenin. Majitel stříbra z letošního světového šampionátu dvacítek navíc přidal v 25. minutě druhou branku a zkazil tak ostrou premiéru novému kouči Kladna Jaroslavu Šilhavému, jehož tým nedokázal na vedení soupeře odpovědět.

Další z trenérských nováčků - Martin Pulpit - přivezl své svěřence do Českých Budějovic, Olomouc ale na jihu Čech padla na kolena už během třinácti minut. Domácí srazili ambice soupeře z Hané brankami Radzinevičiuse a Vozábala a dvoubrankový náskok si pohlídali až do závěrečného hvizdu.

Podceňovaný Most se na úvod sezóny podělil o body s Plzní. Domácí se ujali vedení v 25. minutě gólem Makedonce Tolevskiho, Západočeši ale dokázali těsný náskok soupeře smazat díky trefě Psohlavce z 54. minuty. První bezbranková remíza letošního ligového ročníku se zrodila v Brně, které se rozdělilo o body se Zlínem.

Program prvního kola Gambrinus ligy uzavře pondělní dohrávka Sparta - Liberec, která na pražské Letné začíná v 17:15.

Gambrinus liga - 1. kolo
Jablonec - Slavia 0:1
Branka: 54. Vlček.
Kladno - Teplice 0:2
Branky: 3. a 25. Fenin.
Č. Budějovice - Olomouc 2:0
Branky: 4. Radzinevičius, 13. Vozábal.
Most - Plzeň 1:1
Branka: 25. Tolevski - 54. Psohlavec.
Brno - Zlín 0:0
Bohemians 1905 - Ostrava 0:2
Branky: 14. Svěrkoš, 87. Magera.
Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov 0:1
Branka: 87. Mougfhire.
Sparta - Liberec pondělí 17:15

Reklama